fredag 15 juli 2011

Med EU för ökad humor

EU:s flagga
Ibland skrattar man sig fördärvad när man läser vissa nyheter. Senaste korkade idén från den Europeiska Unionen är ett förslag som ska tas upp i EU-Parlamentets kulturkommitté och som handlar om att man ska stärka den europeiska identiteten genom att kräva att det alltid flaggas med EU-flaggan vid idrottsevenemang inom EU och att de nationella lagen i lagidrotter som fotboll, cricket osv alltid ska ha EU-emblemet på sina landslagströjor. Bara tanken på att ett sådant urlöjligt förslag kan komma fram visar hur EU för länge sedan växlat in på ett stickspår som inte leder någon vart i en sjuk iver att bygga upp något "Europeiskt" som inte finns naturligt. Vi ska tvingas på EU-emblem, dekaler som berättar om EU-projekt osv. EU är en bubbla som är på väg att brista pga sin egen uppblåsthet.

Avlyssningsskandalen i Storbritannien fortsätter att skörda sina offer. Nu har chefen för hela News International, Rebekah Brooks, avgått. Rebekah som (i varje fall tidigare) var personlig vän med den konservative premiärministern David Cameron, var tidigare chefredaktör för just News of the World men har sedan fortsatt karriären och blivit chef för hela tidningsgruppen.

Jag såg i en liten artikel i tidningen Time att det inte alls är så att den kinesiska befolkningen håller på att växa över sina breddar. Enligt de prognoser som görs så räknar man faktiskt med att Kinas befolkning kommer att minska. Ökningarna ligger istället på Indien (som kommer att passera Kina i befolkning), USA och stora delar av Afrika.

Jag ser förresten att den svenska friskolebubblan håller på att så smått brista. Flera friskolor har gått i konkurs och andra riskerar att göra detta de närmaste åren. Det har helt enkelt tillåtits en överetablering av nya skolor. Och när elevantalen sjunker räcker inte eleverna till. Vi riskerar att hamna i en situation där det blir vanligt att skolelever hamnar i ett dilemma där deras utbildning helt enkelt försvinner innan dom studerat färdigt och dom lämnas i sticket. Nu är den offentliga skolan skyldig att lösa deras situation. Men överetableringen är ansvariga politikers fel. Likaså att utvecklingen inte alls blivit som man sade från början. Den svenska friskolemarknaden domineras numera av ett litet antal kommersiella aktörer med målet att göra snabba kortsiktiga vinster.

Slutligen noterar jag att den sista tidens nederbörd gör att hustruns pumpaodling i trädgården växer så det knakar. Det verkar bli en rejäl skörd av flera olika spännande varianter. Nackdelen med det lite fuktigare vädret är att jag även fick lite snigelnapp bland pumporna. Det skall dock påpekas att mängden av spanska skogssniglar (eller mördarsniglar) är mycket låg. Kvällens skörd kunde räknas på ena handens fingrar. Vilket ju är en rejäl skillnad mot tidigare år där det nästan kunde handla om tresiffriga tal på ett dygn. Själv använder jag inga speciellt sofistikerade metoder för utrotning. Beväpnad med ett trädgårdsjärn hackar jag dom på mitten!

Inga kommentarer: