fredag 8 juli 2011

Calle slår till igen

Etiopiens flagga
Olje... f'låt Utrikesminister Calle Str... f'låt Bildt har gett den svenska ambassadören i Etiopien Jens Odlander beröm. Han tror nämligen att det är dennes snabba ingripande genom att ta kontakt med den etiopiske guvernören som räddat livet på de båda svenska journalister som gripits av den etiopiska militären i Ogadenprovinsen. De båda, Johan Persson och Martin Schibbye, verkade som "inbäddade journalister", som det så vackert heter, när man följer med den ena parten i en militär konflikt. Första gången jag hörde Calle Bildt uttala sig i frågan gick hans yttrande främst ut på att de båda journalisterna kunde skylla sig själva när dom befann sig i ett område som makten (dvs den etiopiska regeringen) har bestämt var förbjudet för journalister. Min fundering handlar om Calles första yttrande om att dom kunde skylla sig själva var inspirerat av hans tidigare engagemang i Lundin Oil som varit överens med den Etiopiska regeringen om oljeprospektering i just Ogadenprovinsen, som vill göra sig självständigt från Etiopien. Hans andra yttrande med beröm till ambassadören misstänker jag vara ett inlägg i debatten om besparingar inom statsförvaltningen. Sedan Statsförvaltningen vuxit likt en cancersvulst beslutade ju Riksdagen mot Högerregeringens önskan om en besparing på Statsförvaltningen. Och det blev Högerregeringen så purkna över att man tog ut i princip hela besparingen på utrikesförvaltningen, trots att det inte var denna som vuxit så kraftigt.

Storbritanniens flagga
Jag berättade i går om den brittiska presskandalen, där Englands största tidning News of the World har avslöjats med att ha illegalt avlyssnat inte bara kungligheter, kändisar och politiker utan även brottsoffer, krigsoffer och barn. Skandalen har utvecklats så illa att tidningens ägare, mediemogulen Rupert Murdoch till slut kände sig tvingad att lägga ner hela tidningen. Dels eftersom tidningen utsattes för en allvarlig annonsbojkott, men också eftersom Rupert Murdoch ville förbättra sina kontakter med politikerna. Han vill nämligen ha dessas godkännande att ta över TV-bolaget Bsky B. Men skandalen är inte bara en pressetisk skandal, den är också en politisk skandal. News of the Worlds förre chefredaktör Andy Coulson gick nämligen direkt från att vara chefredaktör för News of the World till att bli det Konservativa partiets presschef under partiledaren och premiärministern David Cameron. Andy Coulson anhölls i dag av polisen!

Skandalen handlar inte bara om illegal avlyssning. Den handlar också om att betala mutor till poliser för att läcka från polisutredningar. Något som man misstänker sker även i Sverige. I radion i morse hörde jag Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bli intervjuad om skandalen. Och han fick också frågan om ifall svenska tidningar betalade poliser för att läcka från utredningar. Han svarade inte på frågan utan snackade runt...

För övrigt har antalet indragna sjukpenningar ökat rejält. För fem år sedan var det 15.000 som fick sin sjukpenning indragen av olika skäl. I dag är det 25.000 som blir av med sjukpenningen på ett år. Det ska påpekas att det alltid kommer att finnas personer som får sin sjukpenning indragen. Det kommer alltid att finnas en debatt om var gränsen går. Det är INTE alltid fel när någon får sin sjukpenning indragen.

Inga kommentarer: