söndag 10 juli 2011

Dansk islamofobi i ett nötskal

Det kan bli dyrt att vinna mot politiker i rätten, i varje fall i Danmark. När för några år sedan den dåvarande danska Välfärdsministern Karen Jespersen (från Venstre) hävdade att den muslimske talesmannen Zubair Butt Hussain stödde stening av kvinnor tyckte han att det räckte med islamofobiska lögner från danska politiker. Han stämde helt enkelt henne inför domstol för lögnaktigt förtal. Och han har nu nyligen för andra gången fått rätt i domstolen. Men det har blivit dyrt. Han får nämligen själv stå för större delen av rättegångs- och advokatkostnaderna på omkring 250.000 kronor. Karen Jespersen (som alltså nu förlorat i två instanser) får sina kostnader på 300.000 betalda av skattebetalarna!

Danmarks karta
För de som inte är så väl förtrogna med den danska politiska kartan så förtjänar det att påpekas att Venstre inte är ett vänsterparti. Venstre är istället, enkelt uttryckt, Folkpartiets danska kusiner. Dock med ännu mer främlingsfientliga influenser än Major Jan Björklunds adepter ibland ger utlopp för. Danmark styrs, precis som Sverige, av en koalition av partier på den högra planhalvan, som är i minoritet. Det finns dock en ganska stor skillnad. Medan Högeralliansen i Sverige, i varje fall inte officiellt, gjort sig beroende av främlingsfientliga Sverigedemokraterna så har de danska kusinerna satt sig rakt i knät på Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti. Och detta har drivit den danska Högerregeringen till mängder av mer eller mindre rasistiska och främlingsfientliga uttalanden och beslut. I Sverige röstar ju Sverigedemokraterna i ungefär 90% av fallen med Högerregeringen, men utan officiella förhandlingar. Men i Danmark sitter man som sagt bekvämt tillrätta i rasisternas knä.

Den slutliga antagningen till Gymnasieskolan visar nu, precis som jag berättat tidigare, att antagningen till de praktiska gymnasiekurserna rasar. Skoltalibanen Jan Björklunds nya Gymnasieskola där de praktiska yrkesutbildningarna inte längre ger automatisk behörighet att sedan studera vidare ger effekt. Ungdomarna som inser att allt fler jobb kräver Högskoleutbildning inser att det då inte går att välja en utbildningslinje där detta blir omöjligt. När man är 15 år gammal vet man inte vad man ska syssla med de kommande 40 åren, alltså gäller det att se till att man kan byta spår och gå vidare. Jan Björklund är en pratkvarn som tror att enkla ogenomtänkta lösningar löser problem, men han inser inte att dom enkla lösningarna oftast skapar mer nya problem än dom löser gamla problem.

Senaste nytt på tågfronten
Kevin och jag hade planerat biobesök på kvällen i går. Biljetter var bokade till Transformers 3 klockan 18.00 och bloggen var färdig redan på eftermiddagen. Planen var att ta tåget 16.40 och så skulle vi med god marginal hinna lösa ut biljetterna (senast 17.30) och även köpa lite tilltugg på Pistaschia där jag också tänkte fylla på förrådet av nötter till min müsli. Men när vi kom till stationen möttes vi av beskedet att tåget var inställt. Och de tåg som skulle komma från Helsingborg var närmare en timme sena (på en resa som tar drygt 20 minuter). Tydligen hade ledningarna rivits ner mellan Åstorp och Bjuv. Vi konstaterade att det inte var värt att med de förseningar som gällde att chansa på nästa tåg 17.07 så vi gick hem igen. Och kontroll på Trafikverkets sajt lite senare visade att det var ett korrekt beslut. Tåget 17.07 blev en halvtimme sent till Helsingborg och kom dit först 18.00, dvs när filmen började ute på Söder.

Sommarjogging 2011:
Eftersom det inte blev något biobesök i går på kvällen fick det bli en joggingrunda istället. Och det var TUNGT. Första kilometerna präglades av funderingar på om jag verkligen skulle orka springa alla 5,5 km som den utvalda ganska korta rundan var. Nu blev det lite bättre mot slutet, och även om det var svettigt och tungt så får tiden 30.40 trots allt efter omständigheterna godkänt. Dålig intensitet i springandet och till detta en pågående penicillinkur sätter väl sina spår.

Slutligen ser jag att de svenska töserna tagit sig till semifinal i fotbolls-VM. Bra gjort töser!

Inga kommentarer: