lördag 1 januari 2011

Tack för allt Per

Vi har alla nåtts av beskedet att Per Oscarsson och hans hustru med största sannolikhet avlidit i nyårshelgen. Per Oscarsson var en fantastisk skådespelare. Ibland troligtvis så intelligent att vi andra inte riktigt begrep det fina i kråksången. Vi som var med på den tiden minns hans stripp in på de allra sista kalsongerna i Hylands hörna. Jag hade själv precis kommit upp i tonåren och såg faktiskt det hela i direktsändning. Och min minnesbild är att vi alla i familjen skrattade gott åt det som hände på TV-skärmen medan vi funderade över den storm som skulle bli.

Monarkifri zon
I gårdagens Aftonbladet berättar TV-chefen Jan Scherman om att han fick en privat julhälsning hem till sin privata hemadress från Drottning Silvia. I ett vitt neutralt kuvert fanns det instoppat ett kungligt blått kuvert som innehöll hälsningen från Silvia. Allt alltså skickat i ett neutralt kuvert till Schermans hemadress för att det inte skulle kunna ses officiellt i TV4:s handlingar. Men brevet var inte en liten privat julhälsning. Brevet var klagomål från fru Silvia Sommerlath på att TV4-programmet Kalla Fakta granskat hennes pappas kopplingar till nazismen. Ty Blåblodiga och andra ska inte granskas kritiskt. Här gäller det allmänna svanseriet. Att Walther Sommerlath frivilligt valde att ansluta sig till den nazistiska rörelsen redan i Brasilien, och när han flyttade till Tyskland utnyttjade detta för sin personliga vinning blir egentligen bara intressant eftersom man i efterhand inte vill erkänna detta och ta avstånd från det. Kungafamiljens bakgrund, och hur familjen Sommerlath byggt upp sin förmögenhet, är av intresse just eftersom man inte vill ta avstånd från det. Det hände mycket på den här tiden som många har anledning att skämmas för. Men familjen Sommerlath ska tydligen inte granskas, det ska endast svansas.

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."
/Wilhelm Moberg/

Sedan ser jag att de tre Västindiska öarna Bonaire, St. Eustatius och Saba i de Nederländska Antillerna har beslutat att följa det estniska exemplet och avskaffa sin egen valuta, den Antillean guildern. Men det blev inte Euron som införs utan den amerikanska dollarn! Detta innebär att Nederländerna nu har två officiella valutor, Euron och Dollarn.

Och vi håller oss kvar borta på andra sidan jorden. Brasilien, som i dag fått en kvinnlig president i Dilma Rousseff, blir också en föregångare när det gäller att erkänna den palestinska staten. På Nyårsafton lades den första stenen i bygget av en Palestinsk ambassad i Brasilia. Närvarande var både Palestiniernas president Mahmoud Abbas och Brasiliens avgående president Luiz Inacio Lula da Silva. Flera Sydamerikanska stater med Brasilien i täten har redan tidigare erkänt den Palestinska staten inom de gränser som 1967 fastställts av FN. Tyvärr har ju sedan dess grannlandet Israel ockuperat och till vissa delar även inkorporerat i den israeliska staten stora delar av Palestina.

För övrigt har det nya året inletts rejält glatt. Och då tyvärr inte i betydelsen "trevligt" utan "halt". Det är med fara för livet som man är ute och går. Det är rejäl isbana nästan överallt.

Slutligen ser jag att programmerarna på Apple dabbat sig rejält. Ägarna till en AjFån som räknade med att använda luren till väckarklocka försov sig tydligen i morse. Efter årsskiftet fungerar inte den fina tekniken som en ska. Men, tjusig är den tycker dom trots detta. "Köp en AjFån och sov bättre" blir nog den nya slogan som Apple kommer att använda i kommande reklam.

Inga kommentarer: