torsdag 6 januari 2011

Om hur pengar styr forskning

Autism
För tolv år sedan presenterade den brittiske läkaren och forskaren Andrew Wakefield i den ansedda tidningen the Lancet en rapport där han hävdade att det fanns ett samband mellan det s.k. trippelvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund och att barn utvecklade autism. Det hela skrämde upp miljoner föräldrar och många föräldrar slutade vaccinera sina barn. I Sverige sjönk vaccinationsgraden från 97% till 88%. Kritiken mot rapporten var stor och 2004 drog också tidningen the Lancet bort artikeln. I en ny artikel i den medicinska tidskriften British Medical Journal hävdar nu forskare att läkaren Andrew Wakefield medvetet förfalskat data i sin rapport. Och han har gjort detta efter att ha fått betalt med 100.000-tals dollar från motståndare till vaccinet och advokater som ville driva skadeståndsmål mot läkemedelsindustrin. Läs mer om detta också i
Dagens Nyheter och Expressen för att ta några exempel.

Som förälder till ett barn med autism vet jag hur vida spridd den här rapporten blivit. Den ursprungliga artikeln har nått många fler människor än senare avståndstaganden. Det är väldigt många som fortfarande tror att det finns ett samband. Och det är naturligtvis skrämmande när det nu avslöjas att det inte bara var dålig forskning, utan det var medvetet fusk betalt av advokater som ville driva skadeståndsmål. Jag undrar hur många barn som fått mässling, påssjuka eller röda hund bara för att föräldrarna skrämts upp av fusket. Det är skrämmande hur pengar kan skada människor. Läs gärna mer om Autism hos Autism & Asperger Förbundet.

Nej tack till Monarki
Vi kan notera att lill-Tjabo (a.k.a. Carl Philip Bernadotte) inte gör det som enligt många monarkister är Knugafamiljens stora fördel, dvs att arbeta för den svenska industrins exportframgångar. Han har nämligen nu slopat sina leasade Volvo XC90. Svensk bil som kostar slantar passar inte blåblodig om han istället gratis kan få ännu finare tysk bil. Numera kör nämligen lill-Tjabo en Porsche Cayenne för cirka miljonen. Ja, han betalar naturligtvis inget utan bilen lånas ut helt gratis till lill-Tjabo av Porsche. Vilken PR-framgång för Porsche i konkurrensen med de andra stadsjeeparna - som svenska Volvo!

Jag undrar förresten hur det går med studierna vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp för lill-Tjabo? Enligt rapporterna ska han nu påbörja sitt tredje år i Alnarp. När han började sina studier 2008 skulle han studera där under två år. Men senast jag läste något hade han ännu inte klarat av en enda kurs, så jag förstår att han får fortsätta även ett tredje år. Jag vill dock inte gå så långt som att säga att han får gå om. Snarare är jag förundrad över att han får fortsätta studera. Från Alnarps sida hävdar man på det bestämdaste att Carl Philip inte fått någon gräddfil. Men det är tur att han inte är beroende av bidrag och lån från CSN, för dom hade varit indragna för länge sedan. Istället är det vi skattebetalare som finansierar det hela på annat sätt. Men det är ju självklart svårt att hinna med tentor när man ska köra biltävlingar också. Som blåblodig prins är det ju alltid en fråga om att prioritera mellan alla förpliktelser.

Nyheter som berättar om att fusket mot Försäkringskassan inte alls är så högt får mycket mindre rubriker än påståenden om tvärtom. I en liten radionotis noterar jag att Försäkringskassan i Småland och Blekinge under förra året krävde tillbaka sammanlagt 21 miljoner kronor i felaktigt utbetald ersättning. I nästan alla fallen handlar det om slarvfel, missförstånd eller att Försäkringskassan själva gjort fel. I bara 3% av fallen gör man bedömningen att det handlar om medvetet fusk och gör en polisanmälan. Det är helt andra siffror än som använts av borgerliga politiker när man vill försämra socialförsäkringarna. Och rubrikerna blir inte heller lika stora som när någon hävdar helt andra astronomiska siffror.

Inga kommentarer: