tisdag 11 januari 2011

Hjärntvättade amerikaner

I USA fortsätter man att vara chockade över mordförsöket på kongressledamoten Gabrielle Giffords. Den 22-årige terroristen Jared Lee Loughner som hade planerat sitt dåd väl, och som ju lyckades ta livet av sex personer innan han kunde gripas har än så länge inte lyckats lämna någon förklaring till det hela. I Aftonbladet ställer Peter Kadhammar samma fråga som jag. Dvs varför kallas i media Taimour Abdulwahab när han planerar att mörda så många som möjligt (men misslyckas) för terrorist medan Jared Lee Loughner bara benämns som en förvirrad ung man när han på samma sätt planerar att ta livet av en massa människor (och lyckas). Det står klart att han styrts av ett stort hat mot samhället. Han har också kopplats till extrema högergrupper. Och mycket tyder på att han influerats av det hårda tonläget i amerikansk inrikespolitik. Det kan dock konstateras att Tea Partyrörelsen galjonsfigur Sarah Palin mycket snabbt plockade bort från sin hemsida den USA-karta där ett 20-tal demokratiska kongressledamöter (bland annat Gabrielle Giffords) markerats med kikarsikten och anspelningar på att det gällde att ladda om. Hon skämdes väl ganska rejält.

Fast några tankar på att begränsa tillgången till vapen har man naturligtvis inte. Jared Lee Loughner hade strax före dådet köpt sin Glock halvautomatiska mördarmaskin helt öppet och legalt. Det räcker med att kunna legitimera sig. Amerikaner är hjärntvättade i sin dyrkan av det egna skjutvapnet.

Och på tal om USA så ser jag att den förre majoritetsledaren i den amerikanska kongressens representanthus, republikanen Tom DeLay, nu har dömts till tre års fängelse för sammansvärjning. Han dömdes också till fem års fängelse för penningtvätt vilket dock har omvandlats till 10 års villkorlig dom. Tom DeLay använda stora summor av illegala pengar för att hjälpa republikanerna att få makten i Texas och att bli invalda Kongressen.

Varg
Apropå gårdagens kommentar om illegal vargjakt så ser jag att EU-Kommissionen hotar Sverige med domstol om man fullföljer den vargjakt som beslutats för året. Samtidigt kräver Jägarförbundet att den kvot på 20 vargar som får skjutas ska höjas. Sven Tycker fortfarande att det är en smärre skandal att Sverige tillåter legal jakt på ett utrotningshotat djur. Jag kan se framför mig de svenska protesterna som Sverige skulle framfört om Indien börjat jaga de få tigrar som finns, eller Kina skulle börjat jaga pandor.

WikiLeaks Julian Assange har stått inför domstol igen i Storbritannien, och den nya domen är att han fortsätter att vara fri mot borgen i avvaktan på slutgiltigt beslut. Jag har alltså ingen aning om ifall Julian Assange är skyldig till de brott han anklagas för eller inte. Det finns dock en del frågor man kan ställa sig. Hade Sverige begärt en vanlig "Smith" utlämnad bara för att kunna förhöra honom för denna typ av brott? Varför förhörde man inte Julian Assange medan han var kvar i Sverige? Han var kvar i Sverige flera veckor efter anklagelserna och erbjöd sig att komma till förhör. Men åklagaren avböjde. Varför sedan efterlysa honom internationellt och begära utlämning efter att han rest vidare? Sven Tycker att något är skumt i handläggningen.

Annars har jag firat att den kalla, kyliga och snöiga vintern är slut för den här gången. Den period av rekordkyla som gällt än så länge verkar vara över och nu verkar det istället under en tid framåt snarare bli något mildare än vanligt. Mitt firande gick ut på att ägna lite tid under förmiddagen åt att laga punkteringen på min cykel så att denna går att använda. Det har INTE varit läge att cykla på en tid så jag har inte bemödat mig om att fixa till cykeln tidigare.

Slutligen noterar jag att det var dags för hockeyderby igen i Stockholm mellan Djurgården och AIK. Vid förra matchen gjorde i sedvanlig ordning 08-publiken bort sig totalt och slogs vilt. Denna gången verkar säkerhetskontrollen ha varit så rigorös att idioterna inte fått en chans att slåss. Så då slogs man på isen istället... Spelarna är ett stort föredöme för sin publik, eller om det nu är tvärtom?

Inga kommentarer: