söndag 23 januari 2011

Slipsnissars moral

Svenska Dagbladets krönikör Andreas Cervenka (han skriver i Näringslivsbilagan) är ofta mycket läsvärd. Vi drar nog inte alltid samma slutsatser eller har samma grundvärderingar. Men trots detta kan man ofta hitta guldkorn i det han skriver. I dagens krönika handlar det om Riskkapitalbolagens verksamhet och förmåga att berika vissa - tyvärr ofta vd:ar och andra via hutlösa bonusar och löner. Följande rader ligger det mycket i: - "Deras struktur är lika lätt att greppa som en ål i augustimörker. Det är fonder och Investment Advisors hit och Limited Partners dit och mycket Guernsey och Luxemburg. Samtidigt som man gärna tjänar pengar på skattefinansierad verksamhet som vård undviker man helst skatt både privat och som bolag." Så sant som det var sagt.

Carl Bildt
Jag noterar att Sveriges Moderata Utvisningsminister fått order uppifrån att försöka reparera den skada som den här intervjun förorsakat. I en intervju i dag hävdar Tobias Billström att han inte alls sagt något annat i hemliga samtal med amerikanska diplomater än vad han sagt officiellt i Sverige. Däremot vägrar han att säga att det som rapporterats genom Wikileaks att han sagt är felaktigt. Vi kan av detta dra några olika slutsatser. Tobias Billström ljuger. Amerikanska diplomater ljuger. Svensk flyktingpolitik är starkt influerad av Sverigedemokraterna. Carl Bildt håller sig förresten totalt tyst och helt oåtkomlig. Han vet hur man ska rida ut en storm.

Dock har jag efter ytterligare funderande kommit fram till att jag inte tror att Tobias Billström kommer att tvingas avgå (som bland annat Folkpartiets ungdomsförbund krävt). När Fredrik Reinfeldt hade tillsatt sin första regering visade det sig att tre av de nya ministrarna under lång tid hade vägrat betala för sig (TV-avgift). Kulturministern Cecilia Stegö Chilò tvingades avgå. Handelsminister Maria Borelius fick avgå. Migrationsminister Tobias Billström behövde inte avgå. Den intressanta fråga som då ställdes och som vi kan ställa även i dag är dessa: Är det bara kvinnliga ministrar som måste visa att dom har moral, inte manliga ministrar? Har även Tobias Billström ett lager teflon likt Carl Bildt som gör att allt bara rinner av honom?

Vi kan av Wikileaks läckta dokument konstatera att vi har gjort en del lärdomar. Den viktigaste av dessa är att diplomater (i varje fall amerikanska) är ganska inkompetenta och inte vet vad diplomati innebär. Svenska ministrar säger en sak bakom stängda dörrar och helt andra när dom talar i offentlighet.

Sedan kan det kanske vara plats för en ny hälsning till Sverigedemokraterna:

Bonke abantu bazalwa bekhululekile belingana ngesithunzi nangamalungelo.

Detta är första meningen i den första artikeln i Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna på Zulu. Jag vill även tillägna denna text till de två moderata ministrarna Tobias Billström och Carl Bildt. "Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter". Tänk på dom orden, lika i värde och rättigheter. Det gäller även irakier!

En Israelisk kommission har konstaterat att Israel inte bröt mot några lagar när man på internationellt vatten stoppade en leverans av humanitära varor på väg till ett annat land och mördade 9 personer och kidnappade hundratals människor av olika nationalitet och förde dessa till Israel. Där stals kameror, mobiltelefoner och liknande från dom. Är det någon som hade förväntat sig att en israelisk undersökning skulle komma till något annat resultat? De internationella rapporter som gjorts har alla fördömt aktionen för att man ingripit på internationellt vatten, för att man använt mycket mer våld än vad som krävdes och för att man blockerar rätten för ett annat land att importera varor som läkemedel, byggmaterial osv.

Inga kommentarer: