lördag 8 januari 2011

Sverige struntar i vädjanden från Irak

Irak vädjar genom sin Migrationsminister Dendar Najman till Sverige att sluta tvångsavvisa asylsökande irakier tillbaka till Irak efter att dom vägrats asyl i Sverige. Sverige är i dag ett av mycket få länder som med tvång slänger ut asylsökande irakier till Irak. Detta trots att bland annat UNHCR (som är FN:s flyktingorganisation) också vädjat till Sverige om att sluta med tvångsutvisningarna. Tidigare rapporter har visat att de flesta som tvångsavvisas snart är på flykt igen eller lever gömda i Irak. Och nu vädjar alltså Irak själva om att Sverige ska sluta med tvångsavvisningarna. Men enligt ansvarig minister, Avvisningsminister Tobias Billström (m), så fungerar allt utmärkt. Men å andra sidan har den mannen inte visat allt för står kunskap om verkligheten utan lever i en fantasivärld där politiker kan fatta beslut om vad som helst, och då blir det som politikerna tycker i alla avseenden. Om Verkligheten och Bruksanvisningen inte stämmer överens, så är det Bruksanvisningen som gäller för Tobias Billström.

Och apropå gårdagens kommentar om den israeliska statliga terrorismen så läser jag om stridigheter vid gränsen mellan Israel och Gaza för någon dag sedan. En israelisk soldat dödades och flera skadades och naturligtvis beskylldes Hamasterrorister för beskjutningen. Men i dag tvingades den israeliska militären erkänna. Det var egna granater som riktades fel som dödade och skadade de israeliska soldaterna.

Havtornsbuskarna på vintern
Efter rejäl vinter under en lång tid har det plötsligt slagit om rejält. Den här bilden på delar av havtornsbuskarna uppe vid Makadamrundan tog jag i går när Kimmy och jag var ute en lång promenad i solen på förmiddagen. Snön låg djup och solen sken. Det var riktigt härligt. I dag har temperaturen lagt sig ett antal grader över nollstrecket. Det har töat på rejält och under eftermiddagen har det regnat en hel del. Det har gjort att istället för den vackra vita snön har det blivit glashalt på många ställen. Förhoppningsvis töar det så pass länge att det hinner bli rent på gångbanor innan det fryser till igen. Enligt SMHI:s prognos kan det bli några grader under nollan i början på veckan, men sedan plusgrader hela resten av veckan. Och tydligen en hel del regn några dagar.

Syrran är nere på besök några dagar i barndomens Åstorp från hemmet i Dalametropolen Falun. Men tågresan ner började inte så bra. Trafikverket lyckades inte ställa om utgångsväxeln från Falun så tåget blev stående i Falun en halvtimme. Till slut tröttnade tydligen tågpersonalen på Trafikverkets oförmåga så dom gick själva ut på spåret med en kvast och sopade rent från snö och is så att Trafikverkets gubbar i Stockholm kunde trycka på rätt knapp. Ibland är det skönt när initiativförmågan överstiger den formella arbetsfördelningen.

Det blev till slut biobesök på eftermiddagen. Kevin och jag var och tittade på senaste Narnia - Prins Caspian och Skeppet Gryningen. Medan kriget pågår återvänder några av våra vänner till Narnia och nya spännande äventyr. Från att plötsligt ha drabbats av översvämning i sovrummet från en läckande tavla räddas våra vänner mitt ute i havet av Prins Caspian. Och det blir nya spännande äventyr, test av vänskap och som sedvanligt lite humor. Narnia är vid första påseende en ytterst barnslig berättelse och inte ämnat för 58-åriga gubbar. Men det fungerar även för oss lite mognare publik. Naturligtvis under förutsättning att man har ett visst intresse för fantasy eller mindre verklighetstrogna äventyr. Filmen är gjord i 3D så hela publiken sitter iklädda dessa svarta löjliga solbrillor. Men jag tyckte 3D-effekterna var bra. Det är inte överdrivet, men ger en extra dimension. Jag ger trots allt filmen betyget 4 svärd.

Inga kommentarer: