onsdag 5 januari 2011

Mer kärnkraftstrubbel

Oskarshamns tredje reaktor snabbstoppades i dag igen. Den svenska kärnkraftsindustrin fortsätter att försvara sin position i botten. De svenska aggregaten är helt enkelt för gamla. Men kärnkraftsindustrin har förtvivlat hållit dom vid liv i avvaktan på att få igenom ett nytt kärnkraftsbeslut från politikerna. Detta istället för att verkligen planera för den avveckling som folkomröstningen beslutade om. Tyvärr visar det sig att elindustrins passiva motstånd mot de politiska besluten har lyckats. Nu får dom bygga nytt! Och dessutom har dom tjänat miljardbelopp på att trissa upp priserna.

Veckans Hallelujakolumn i Helsingborgs Dagblad från vår lokala riksdagsledamot Margareta Pålsson (m) hyllar Skoltalibanen Jan Björklunds nya betygssystem. Meta, som den yrkespolitiker hon numera är, har uppenbarligen ingen alls kontakt med hur det ser ut i skolan i dag. Detta trots att hon var lärare innan hon gav sig in på den mer lönsamma branschen som yrkespolitiker. Hon tror nämligen att elever och föräldrar i dag inte får någon som helst information från skolan om hur det går med skolarbetet innan man delar ut betyg. Till Meta vill jag därför berätta att man får ganska bra information vid samtal med skolan om vad som går bra, vad som går mindre bra och vad som behöver förbättras. Information som faktiskt är mycket bättre än ett betyg vid terminsslutet.

Vi kan förresten konstatera att Sverigedemokraterna i Riksdagen mycket tydligt visat var man hör hemma - till höger alltså. Riksdagens Utredningstjänst har granskat hur Sverigedemokraterna röstat i de omröstningar i Riksdagen där deras röster haft betydelse. Dvs i blockskiljande frågor där Högerblocket står mot det Rödgröna blocket. Det visar sig att i 91% av dessa omröstningar så har SD röstat med Högerregeringen. Fast Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra ser inget konstigt med det. Hon oroar sig mer för de gånger då SD röstar med det Rödgröna blocket. Det är de få gånger som SD får något inflytande menar hon. Och verkar tycka att de Rödgröna alltid ska rösta med Högerregeringen för att förhindra detta. Men, som Stockholmare är hon ju inte så smart.

För övrigt har jag gjort veckans goda gärning i dag. Vid morgonens vända till Klippan (för att lämna Kimmy på Fritids) så hittade jag att Swedbanks Visa-kort som satt kvar i Skånetrafikens biljettautomat. Ingen människa syntes till, men när jag gick in i väntsalen för att invänta tåget så satt det en ung tjej där. Och på min förfrågan så visade det sig att hon hade exakt samma namn som det som stod på bankkortet. Hon blev något paff när jag frågade om kortet var hennes. Hon hade ännu inte hunnit upptäcka att hon glömt det. Som sagt, veckans goda gärning.

Slutligen kan vi notera att Belgien till helgen slår Nederländernas 30 år gamla Europarekord på 208 dagar. Så lång tid har nämligen Belgien stått utan regering sedan valet i somras. Men de politiska partierna är möjligen nu på väg att kunna nå en uppgörelse om en koalition inom kort. Duktiga pojkar och flickor i Bryssel. Fast de senaste rapporterna pekar mot att det skiter sig denna gången också.

Inga kommentarer: