tisdag 4 januari 2011

Håll käft och jobba

Det gäller att verkligen tänka efter vad man skriver på nätet. Många har vi väl läst om den unge mannen som på Facebook skrev: - "En dag kvar av veckan på detta dårhus!" Och så skulle han inte ha uttryckt sig om sitt jobb på Volvo. Personalledningen blev så sårade att både mannen, och två kollegor som kommenterade hans tankar, fick sparken. Han kallades illojal och beskylldes för att ha brutit mot företagets regler och policy. Uppenbart är att enligt Volvos regler så måste man trivas på jobbet. Trivs man inte så är det fel på personalen, inte på Volvo! Det slog inte Volvos personalavdelning att man kanske skulle fundera lite över vad det är som gör att anställda tycker att jobbet är ett dårhus? Men antagligen var det för jobbigt att tänka så, det var enklare att sparka budbäraren.

Men det är tyvärr ingen unik händelse. Allt fler arbetsgivare kräver total lydnad. Personal som framför kritik är illojal och kan hälsa hem. Själv har jag kunnat konstatera att min kritik av Försäkringskassans organisation och personalpolitik (och politiska beslut om sjukförsäkringen) gjort att Försäkringskassan "svartlistat" mig. Arbetsgivarna kan i dag välja och vraka, och kräver total lojalitet. Man tål ingen kritik så det är bäst att hålla tyst.

Kärnkraft - nej tack
SVT-programmet Kärnkraftsfiaskot har granskat den svenska kärnkraften och dess effekter på elpriserna. Granskningen visar att förra året fungerade den svenska kärnkraften sämst i hela Europa. Och detta förklarar kärnkraftsindustrin beror på att beslutet om att tillåta ny kärnkraft gjort att stora investeringar gjorts i den svenska kärnkraften. Om jag förstår det rätt så innebar alltså beslutet att slänga avvecklingen i papperskorgen och istället acceptera ny kärnkraft att kärnkraften fungerar sämre? Fråga mig inte hur det hänger ihop. Men det var i varje fall en bra affär för kraftföretagen. När kärnkraften stod stilla steg priserna i höjden på den avreglerade spekulationsmarknaden och detta gjorde att bara Vattenfall gjorde en vinst på ytterligare 900 miljoner kronor på bara några månader. Betala fick konsumenterna som fått se elpriserna likt en raket fara i höjden sedan marknaden avreglerades. En avreglering som medan den varit ytterst fördelaktig för elsäljarna så har den varit en katastrof för elköparna.

Och SVT:s fjäskande för Knugahuset fortsätter i oförminskad kraft. Hyllningsrogrammet "Året med Kungafamiljen" producerades i år av Knugens gamla flamma Meta Bergqvist. Så det var ingen större förvåning att det i sedvanlig ordning utvecklades till en ren hyllning till Knugafamiljen och den rojalistiska institutionen. Intressant är också att programmet måste vara det mest repriserade programmet i hela SVT:s tablå. Det sänds väl cirka 5 gånger på mindre än en vecka i SVT:s olika kanaler.

"Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk."
/Wilhelm Moberg/

För övrigt så måste folkpartisten Magnus Grills hyllningsartikel till Eurovalutan i dagens Helsingborgs Dagblad vara dagens humorinslag i den politiska världen. Men han ska en eloge för mod. Att skriva en hyllning till Eurovalutan i dag tyder på mod, eller möjligen på total okunskap...

Slutligen läser jag i Sportbladet om senaste skandalen inom proffsboxningen. Ja, egentligen undrar jag vad proffsboxning överhuvudtaget har bland sporten att göra. Vid en proffsboxningsgala i Riga i Lettland nyligen förlorade den svenska boxaren Vamehi Kartwell en match. Det underliga är att han tydligen blev nedslagen så rejält att han helt glömt matchen. I varje fall hävdar han att han inte alls boxades matchen. Det är någon annan som boxat matchen i hans namn och då medvetet förlorat. På en bild från matchen kan man se att någon på ett mycket amatörmässigt sätt klippt in Vamehis huvud på förlorarens kropp. Andra bilder från matchen visar en boxare med ett helt annat utseende. Det hela styrker mig i min tidigare uppfattning, att proffsboxning inte är något annat än ett kommersiellt bluffjippo som inte har inom idrottsrörelsen att göra.

Inga kommentarer: