måndag 3 januari 2011

Skandalen med sjukförsäkringen - del femtioelva

Försäkringskassan sedd ur en viss synvinkel
Helsingborgs Dagblad ägnar i dag ett helt uppslag åt fd Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) Ättestupapolitik i sjukförsäkringen. I Tre olika artiklar (ett, två och tre). Läser man läsarkommentarerna till artiklarna ser man hur den underliggande motiveringen till Ättestupapolitiken lyder. Den motivering som de moderata politikerna alltså inte använder öppet i den officiella argumenteringen. Men den argumentering som finns i bakgrunden. Det handlar alltså om att de sjuka som äntligen slängs ut ur sjukförsäkringen i själva verket bara är lata som inte vill jobba. Och det är bara bra att dom slängs ut ur systemet så att dom tvingas ta sig i kragen. Det här är argumentering som används "mun till mun", och "inofficiellt" men som högerpolitikerna inte själva vågar sätta på pränt och stå för. Det är inget fel i att försöka hitta arbete (eller egentligen snarare sysselsättning) till alla som är för sjuka för att få ett arbete på en öppen marknad. Jag är nämligen övertygad om att de flesta vill göra något. Felet som görs är att man slänger ut människor ur den försäkring där dom finns INNAN man hittat en annan lösning. För vad som är fakta, är att nästan ingen av alla de som slängs ut platsar på den öppna arbetsmarknaden. De som besitter så stora kvalifikationer och har så pass mycket arbetsförmåga kvar att dom är eftersökta, dom har aldrig hamnat i sjukförsäkringen någon längre period. Där har arbetsgivaren redan innan anpassat arbetet så att dom kan fortsätta jobba. Ytterligare en liten grupp går det att hitta en anpassad sysselsättning till under förutsättning att arbetsgivaren kompenseras. T.ex. genom lönebidrag. Men, det vi lärt oss är att den största gruppen återvänder till sjukförsäkringen igen efter några obligatoriska månader på Arbetsförmedlingen. Det enda som hänt är att de flesta förlorat pengar på det.

Och, ännu värre. En stor grupp hamnar mitt emellan systemen. Enligt Försäkringskassans regler (som våra högerpolitiker fastställt) så är dom inte tillräckligt sjuka för sjukförsäkringen. Men samtidigt anser Arbetsmarknaden (representerad av Arbetsförmedlingen) att dom är på tok för sjuka för att kunna jobba. Och där mitt emellan finns två slutgiltiga skyddsnät. Antingen får dom försörjas av anhöriga (make / maka?) eller så är det Socialkontoret och Försörjningsstöd som gäller. Och detta är skamligt!

Jag vill poängtera att trots att f.d. fackministern Cristina Husmark Pehrsson officiellt "fått skulden" för omänskligheten i de nya reglerna så har det ju i efterhand visat sig att det var Finansminister Anders Borg (m) som drev igenom de värsta delarna. Inte för att hjälpa de sjuka till en sysselsättning, utan för att spara skattepengar så att skatten kunde sänkas för de som redan har det väl förspänt.

Annars ser jag att Försäkringskassans datasystem tydligen kraschade i helgen och fortfarande inte är igång som det ska. Alla som var beordrade övertid i helgen var uppenbarligen inte allt för nöjda. De på tok för höga balanserna byggs på ytterligare.

Dagens skratt måste vare föranlett av Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker som hävdar att: - "Euron är världens mest stabila valuta" och fortsätter skrattfesten med: - ""Ingen behöver vara orolig för euron" innan han avslutar partyt med: "Vi har ingen kris för euron utan en skuldkris i enskilda euroländer". Kul typ den där Juncker. Han måste vara en tillgång när det är party och stämningen behöver livas upp.

Men vi ska inte alltid kritisera allt som kommer från EU. Jag ser att European Telecommunications Standard Institute, Etsi, och European Committee for Electrotechnical Standardization nu har fastställt standard för mobiltelefonladdare. Äntligen skulle man kunna säga, men cirka 10 år för sent.

Slutligen ser jag att varuhuskedjan Åhléns lägger ner sin satsning på en egen apotekskedja. Svenska folket är trogna sina gamla apotek säger man. Man kan också uttrycka det som att svenska folket tycker att det svenska Apoteksmonopolet fungerade alldeles utmärkt.

Inga kommentarer: