söndag 1 augusti 2010

Maud slår till igen

Mauderaten Olofsson
Den högerinfiltratör i Centerpartiet som går under namnet Maud(eraten) Olofsson har i Dagens Nyheter skrivit ett debattinlägg där hon kräver att svenska folket ska sälja ut en del av Vattenfall till privata intressen (utländska slipsnissar på riskkapitalbolag?). Av de pengar som kommer in ska 10 miljarder skänkas till privata intressenter i Sverige för att dessa ska göra satsningar och "investera i nya energilösningar och gröna jobb" slut på citatet. Enligt Mauderaten "råder det brist på riskvilligt kapital och kraftfulla svenska industrialister som tar tekniken från testlabben till marknaden" återigen slut på citatet. Och i Mauderatens fantasivärld så är det tydligen den bästa lösningen att man gör sig av med delar av det företag som ska vara just spjutspetsen i energiomvandlingen för att istället skänka pengarna till andra investerare som vägrar göra dessa investeringar om inte skattebetalarna står för kulorna. Naturligtvis är det en mycket mer effektiv och enklare väg att helt enkelt ge vinstmaskinen Vattenfall i uppdrag att själva stå för dessa investeringar och omvandlingar (gärna i samarbete med andra privata intressen). Svenska folket äger Vattenfall och kan som ägare ge bolaget de uppdrag man vill. Än så länge verkar Mauds huvudsakliga uppdrag till Vattenfall ha varit att man ska satsa på utbyggnad av svensk kärnkraft och tysk kolkraft. Sven Tycker att Maud Olofsson är en katastrof för svensk energiomvandling, för svenska folket och för Centerpartiet.

I dag träder en hel del nya lagar i kraft. En av dessa har jag redan tidigare kommenterat, dvs den lag som gör det möjligt för TV-kanalerna (främst TV4) att sända ännu mer reklam, reklam oftare och att smussla in reklam i form at produktplacering och sponsring. Men det finns en lag som inte införs i Sverige, men tydligen i Finland. Det handlar om organdonationer. I Finland har man tydligen skapat en lag som gör att alla som inte tydligt sagt ifrån att dom INTE vill donera organ är organdonatorer. I motsats till i Sverige alltså där endast de som uttryckligen sagt ifrån att dom ställer upp som organdonatorer accepteras som donatorer. Sven Tycker att den finska lagen är ett föredöme. Organ för transplantationer är en bristvara. Och väldigt många skulle egentligen ställt upp, men "kommer sig inte för" att meddela detta. Man räknar ju inte direkt med att dö som frisk. Eder bloggare är en av dessa "latmaskar" som inte fått "tummarna ur". En övervägande andel av befolkningen skulle ställa upp om dom fick en direkt fråga. Det är endast en liten grupp som skulle vägra av t.ex. etiska eller religiösa skäl. Och dom har i det finska systemet fortfarande chansen att säga nej. Sven Tycker vi följer det finska exemplet.

Sverige som fredsföredöme?
I dag träder ett förbud mot klusterbomber i kraft. Ett hundratal länder har undertecknat förbudet, däribland Sverige. Men den svenska Högerregeringen har vägrat att ratificera avtalet, vilket innebär att vi inte är bundna av avtalet. Huvudskälet till Högerns vägran är att i JAS-systemet ingår klusterbomber. Och nu gäller det att hitta en genväg så att dessa kan vara kvar och fortsätta säljas som en del av vapensystemet. Sven Tycker att det svenska hyckleriet har nått nya nivåer.

Slutligen noterar vi att Högeralliansens skryt om att den nya brittiska regeringen på många områden inspirerats av Högeralliansen nog har sin riktighet. Reglerna för arbetslösa ska ändras för att få bort den "kultur av arbetslöshet" som man hävdar finns. Dvs precis som i Sverige, den som är arbetslös eller sjuk har själv valt detta. Ger man dom bara en rejäl spark i häcken (indragen sjukpenning eller usel A-kassa) så ska vi nog se att dom skaffar ett jobb. Det finns ju mängder av jobb att göra...

Inga kommentarer: