lördag 7 augusti 2010

Skydda den lokala handeln

För en tid sedan var det väl Miljöpartiet som ansåg att det var dags att begränsa uppväxten av externa handelscentrum. Ett förslag som Sven Tycker är mycket bra. Det handlar om miljöskäl. Denna typen av handel tvingar fram ännu mer bilkörning. Men också av serviceskäl eftersom alla dessa köplador ute på åkrarna stjäl kunder från de lokala affärerna som tvingas slå igen. Och sedan får den som inte kan / vill ta bilen varje gång man ska handla, mycket sämre service. Jag blir påmind om detta när jag ser att Väla utanför Helsingborg nu ska fortsätta att byggas ut. Väla tillhör de externa köpcentra som vuxit och blivit så stort att man inte längre kan använda reklamen "allt under ett tak". Det är så stort att man måste köra bil mellan de olika köpladorna. Att åka kollektivt är det inte så många som gör jämfört med alla bilar som fyller parkeringarna (i pluralis). Och samtidigt gapar de tomma fönstren allt fler bland affärslokalerna på alla mindre orter i Nordvästskåne (och runt om i landet). De stora städernas centrum (typ Helsingborg) klarar sig i konkurrensen. Men handeln i alla de andra kommunerna och mindre orter inom Helsingborgs kommun slås ut. Affär efter affär stänger ner. Visst har vi kunder själva en skuld i detta. Vill vi ha våra nära lokala affärer kvar måste vi också handla där. Inte bara när vi akut måste ha något snabbt. Vi måste handla där som huvudregel. Men, samhället måste också sätta stopp för utslagningen genom att sätta stopp för utbyggnaderna ute på åkrarna. Gynna din lokala affär - om du vill ha den kvar! För det vill du väl trots allt hellre än de stora kedjornas enkelriktade lador ute på åkern.

Ut ur EU
Jag ser att Mona Sahlin gått ut och menat att man skulle skärpa straffen för de EU-länder som inte sköter sin ekonomi. T.ex. genom att dra in jordbruksstödet. Jag för min del tycker att vi drar in det mesta jordbruksstödet för alla. Hela EU-kolossen har ju utvecklats till något som är ett rent bidragssamhälle. Allt handlar om att anpassa verksamheten så att man får ut så mycket EU-bidrag som möjligt. Och svenska politiker som i Sverige pratar om Sverige som "bidragssamhälle" vill samtidigt knyta oss ännu faster till den verkliga bidragskolossen - EU.

Mona Sahlin
Intressant är förresten att när man läser kommentarerna till artikeln så handlar det mer om Mona Sahlin än EU och bidrag. Och mer eller mindre nära sanningen i påståendena. Jag är övertygad om att det finns en stor grupp människor som, mer eller mindre organiserat, på uppdrag skriver "Mosa Mona" kommentarer till tidningsartiklar.

På eftermiddagen har det varit biobesök igen. Tillsammans Med Kevin och Angeli var vi och tittade på Trollkarlens lärling (The Sorcerer's Apprentice). The Sorcerer's Apprentice är förresten den engelska översättningen av Goethes Der Zauberlehrling från 1797. Fast där tar nog likheterna slut. Nicolas Cage ska ju vara i stort behov av pengar så det har blivit en hel del filmer på sista tiden. Här spelar han Balthazar Blake, en av Merlins tre lärljungar. De andra Veronica och Maxim Horvath. I filmen får vi följa hur den ytterst intelligente men bortkomne Dave (Jay Baruchel) förvandlas från nörd till trollkarl. Det är gott om magi och trickfilmning. Bildeffekterna står som spön i backen. Men jag tyckte det blev lite i mesta laget. Men både Kevin och Angeli gav ett mycket högt betyg. Jag kan inte bestämma mig för om det blir 3 eller 4 magiska ringar. Men jag tror att Kevin och Angelis betyg ligger närmare full pott, 5.

För övrigt ser jag att de stora förväntningar som fanns på Barack Obama i Mellan Östern numera är i huvudsak dränkta i sand och vatten. Han har i USA tvingats till ständiga eftergifter till de kapitalstarka och inflytelserika Israelvänner som har fribiljetter till Vita Huset, Senat och Kongress och nu är tålamod och förtroende slut.

Inga kommentarer: