onsdag 25 augusti 2010

Skjut budbäraren!

Försämringskassan
I måndags kommenterade jag mycket kort en artikel i Helsingborgs Dagblad om Anna, en av de många som kommit i kläm av den Ättestupapolitik i Sjukförsäkringen som Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) infört. I dagens tidning har man publicerat ett urval kommentarer från nätet på artikeln (bland annat en från Sven Tycker). Men det jag reagerar på är den tendens till att "skjuta budbäraren" som är tydlig. Dvs skulden läggs på de handläggare på Försäkringskassan som inte har något annat val än ett fatta sina beslut enligt de lagar som politikerna beslutat om och de direktiv man fått från Försäkringskassan centralt. Och som i sin tur bygger på lagen, förarbeten, utredningar osv. Det är ungefär som om man skulle skälla på butikskassörskan för att mjölken är för dyr. Att man skäller på poliskonstapeln för att det råder parkeringsförbud. Att skälla ut konduktören på tåget för att tågbiljetten är för dyr. Eller att kritisera handläggaren på Skatteverket för att skatten är för hög. Och, för guds skull skjut inte meteorologen för att det regnar! Men det är tydligen fullt acceptabelt att hänga ut handläggaren på Försäkringskassan för att Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) saknar empati.

Som jag berättat tidigare så håller jag just nu på med att titta igenom filmer med den franska skådespelaren Gerard Depardieu genom ett abonnemang via Lovefilm. På bara några dagar har jag sett tre helt olika filmer med denne franska skådespelare. Filmer som visar honom i helt olika roller. Först Håll Käft (Tais-toi från 2003) med bland annat Jean Reno. En riktigt rolig komedi där Gerard Depardieu spelar den korkade småbrottslingen med enormt kontaktbehov och Jean Reno är den förhärdade mördaren som förtvivlat försöker komma ifrån Gerard Depardieus kontakt. Sedan den mer hårdkokta thrillern Fiender emellan (36 Quai des Orfèvres från 2004) som handlar om konkurrensen mellan de båda poliserna Denis Klein (Gerard Depardieu) och Leo Vrinks (spelad av Daniel Auteuil). En kamp om makt där alla medel är tillåtna och som kostar flera liv, både bland vänner och ovänner. Och nu senast filmen I am Dina från 2002 med bland annat Maria Bonnevie, Christopher Eccelston och Mads Mikkelsen. En film av ännu en helt annan sort. Filmen kallas för ett drama och handlar om Dina (Maria Bonnevie) som från sin barndom förföljs av att hon förorsakar död bland sina närmaste. Filmen utspelas i slutet av 1800-talet i Nordnorge. Jag gillar komedier, och Håll käft är en rolig sådan och den får 4 tyckerpokaler. I am Dina är verkligen inget man skrattar åt, men innehåller ändå viktiga tankar. Den får 3 tyckerpokaler. Polisthrillers utan humor tillhör däremot inte min favoritgenre så filmen får bara 2 tyckerpokaler.

Observera att ovanstående text kan katalogiseras som "textreklam" för Lovefilm. En företeelse som jag själv tycker mycket illa om (textreklam alltså). Därför berättar jag att det kan ses som reklam just för att inte skada min hycklande moral. Det är nämligen så att om ni klickar på länken till Lovefilm och nappar på deras gratiserbjudande så får jag en slant som jag kanske kan använda som delbetalning för en biobiljett en helg. Så, om du vill sponsra Sven Tycker, nappa på Lovefilms gratiserbjudande. Tycker du illa om mina ibland vänstervridna idéer så tycker jag du ska klicka och nappa ändå, bara för att visa att du i varje fall tror på den Fria Marknaden. Men, var alltid skeptiska till bloggare som berättar om varor eller produkter. Sannolikheten är mycket stor att dom får betalt för det och det är ofrånkomligt att detta faktum påverkar vad dom skriver. Textreklam som inte anges som reklam är ohederligt och fusk!

Söderåsbanan
I dag skedde genombrottet för järnvägstunneln genom Hallandsås. Den första tunneln är alltså nu färdig (nästan) och det är dags att borra den andra tunneln. Man räknar med att trafiken kommer igång 2015, dvs innan Sven Tycker går i pension. Så då kanske även Söderåsbanan mellan Åstorp - Malmö också får igång Pågatågstrafiken samtidigt. Trafikverkets investering där är avhängigt att tunneln genom Hallandsås blir klar. Men Sven Tycker fortfarande att det är en präktig skandal att tågen inte ska köra de sista milen mellan Åstorp - Ängelholm.

Apropå straffbeskattningen av gamla, sjuka, arbetslösa och föräldralediga så gjorde jag en liten enkel matematisk beräkning. Om du har en månadslön på 25.000 kronor (en inte helt ovanlig inkomstnivå) så skulle de med en skattetabell på 31 få ut 19.233 kronor i månaden. Men, om du då blir arbetslös så får du ju först och främst bara 80% i A-kassa. Sedan är maxbeloppet så lågt som 680 kronor om dagen. Och till detta en straffbeskattning för att du blivit arbetslös. Det du får ut på en månad är 10.871 kronor istället, dvs 56% av vad du tjänade som anställd (ca 8.500 kronor mindre varje månad). Om du blir sjuk eller tar ut föräldrapenning får du bättre ersättning, men trots detta ca 4.000 kronor mindre efter skatten än om du kunnat jobba. Detta beror på att taket i sjukförsäkringen ligger högre. Straffbeskattningen drabbar personer som redan tidigare drabbats av en kraftigt försämrad ekonomi och är direkt skamlig. Och det är skamligt att det är så tyst om att göra något åt den för just sjuka, arbetslösa och föräldralediga. Hela den offentliga debatten har kommit att handla om pensionärerna.

Inga kommentarer: