onsdag 11 augusti 2010

Om klyftorna i dagens Sverige

Ibland blir klyftorna i samhället tydligare än annars. Jag hade ärende till Helsingborg i dag, och då passade jag på att läsa gratistidningen Metro. Och första uppslaget i tidningen visar tydligt vilka klyftor vi har i samhället. På vänstra sidan berättas om tiggare och på högra sidan om en sjöbod till salu för 4,2 miljoner kronor. En sjöbod på Orust är tydligen till salu med ett utgångspris på 4,2 miljoner kronor. Det är visserligen förbjudet att bo i boden, men man "kan vara vid den" berättar mäklaren. Och sedan kan man sälja den om tjugo år för 11 miljoner. Så mäklaren tycker inte att priset är för högt. Och som alternativ kan vi alltså läsa om tiggare i storstäderna som nu polisen ska ta i med hårdhandskarna mot. Sven Tycker att dom ska ta i med hårdhandskarna också mot alla telefoniförsäljare och andra krämare som är mycket mer irriterande och påträngande än försynta tiggare.

Det låg förresten ett litet kuvert instoppat i den Metro jag plockade ur stället. Ett litet kuvert med en färggrann teckning av ett barn och texten "til dig". Det såg riktigt sött ut vid första anblick. Men, sedan öppnade jag kuvertet och insåg att det hela ingick i någon kampanj från abortmotståndare. För i kuvertet låg ett citat från Moder Theresa där hon ansåg att abort "er det største onde og fredens største fjende." Jag blir förolämpad av att bli pålurad religiöst dravel! Danskjävlar!

Den nya Försäkringskassan
Jag träffade i Helsingborg en gammal kollega från Försäkringskassan. Hon berättade att man nog aldrig haft så mycket besök till Servicekontoret i stan som man har just nu. Hon trodde att det berodde på extremt stora balanser inom vissa områden. Några timmar senare frågade en av Åstorps pensionärer mig om det var något fel eftersom hon inte fått svar på sin ansökan om Bostadstillägg som hon skickade in i april. Men med tanke på vad min gamla kollega på Försäkringskassan just berättat så kunde jag göra henne trygg med att det var nog inget fel, utan bara så att det tar just nu väldigt lång tid att få svar på ansökningarna. Och sedan när jag kom hem fick jag ett tips om att SR Västerbotten berättat att Arbetsmiljöverket haft synpunkter på arbetssituationen på Försäkringskassan i Lycksele och Umeå. På Umeå-kontoret beskrivs situationen som att "de springer i ett hjul och att arbetssituationen aldrig har varit så här hemsk". Men, det skulle ju bli så mycket effektivare med den moderna, centraliserade och specialiserade Försäkringskassans nya organisation?

Slutligen såg jag att Aftonbladet berättat att en av TV4:s medarbetare, Peter Magnusson, fastnat i polisens kontroll av sjöfylleri med 0,6 promille i blodet. Dom 5 ölen på krogen i Stockholms skärgård kostade Peter drygt 4.000 kronor (förutom kostnaden för ölen). Men den gode Peter är inte nöjd. Han tycker att det är på tok för jävligt att man inte kan få ta 5 öl och sedan ta båten. Undrar om han tycker att det ska vara OK att ta 5 öl och sedan ta bilen också? Och hur han förklarar skillnaden? Man MÅSTE faktiskt inte dricka alkohol. Jag såg förresten på TV-nyheterna att någon i Stockholms skärgård hade glömt att det var en båt han körde, han körde rakt upp på land med båten. Men han insåg tydligen misstaget, för han smet! Fast man ska väl inte ställa för stora krav på den här Magnusson. Han har tydligen något med töntdårarna Filip och Fredrik att göra. Och det säger ju allt om kompetensen.

Inga kommentarer: