måndag 9 augusti 2010

Rojalistisk dikt överträffar verkligheten

Vad är sambandet?
Ibland så är verkligheten mycket roligare än den påhittade komedin. Är det någon som kan undvika att skratta när man ser Aftonbladets nätlöpsedel under en period i dag på eftermiddagen. Att Vickans och Daniels gratis bröllopsresa är en muta tycker inte jag det råder någon tvekan om. Men jag förstår inte vad Svenska Kennelklubben överhuvudtaget har med saken att göra. Och vem som betalt en prostituerad framgår inte. Är det någon på kennelklubben? Eller Vickan och Daniel? Nä, jag begriper - ingenting!

Monarkifri zon
Men bröllopsresemutan kan också katalogiseras som ännu ett exempel på att vår värld egentligen inte saknar resurser. Men fördelningen av dessa lämnar en hel del övrigt att önska. Bertil Hult har slantar över så att han kan bjuda på egen lyxjet för resan Stockholm - Söderhavet. Och sedan bjuda på en månads vistelse på lyxyachten där (har du 300 miljoner över kan du också köpa en båt). Sedan bjuda på flyg till USA och vistelse på lyxresidenten en vecka till. Visst kan man tänka sig att Bertil Hult bara vill vara snäll och bjuda ett behövande par på en minnesvärd resa. Men man kan också tänka sig att det hela lönar sig i längden och att miljonerna får ses som en investering. Peter Wolodarski på Dagens Nyheter använder "Svensk aningslöshet" som beskrivning. Men, egentligen, är det någon som är förvånad? Det här är en krets där "if you scratch my back, I'll scratch yours" är ledord. Tjänster och gentjänster är allt det handlar om. Bertil satsar några miljoner på att bjuda på en lyxig bröllopsresa som paret kommer att komma ihåg länge. Och sedan kan vi vara säkra på att Vickan och Daniel hjälper till att öppna lite dörrar för Bertil och firman. Någon som är förvånad? Men det kommer inte att bli mer av det hela än några tidningsartiklar och lite kommentarer på bloggar och så vidare. Torsten Cars, som är doktor i juridik och tidigare ordförande för Institutet mot mutor säger: "Är det så att gåvan medför pr-förmåner så kan det rent principiellt handla om mutbrott. Men jag har svårt att se att någon åklagare skulle driva det vidare." Nä, just det. Någon åklagare som vill / kan ställa Vickan och Daniel framför skranket...? Ha!

Att gå arbetslös är att sakta men säkert förlora självförtroende och människovärde allt eftersom tiden går och högen "tack för visat intresse, men tjänsten har tillsats med en annan sökande" växer. Allt eftersom tiden går blir jag ännu mer övertygad om att arbetsgivare som på dagens arbetsmarknad kan välja och vraka inte är intresserade av gamla gubbar utan högskoleutbildning. Ett papper som berättar att man utbildat sig till Socionom är mycket viktigare än ett halvt livs erfarenhet av verkligheten. Jag har nu varit "bidragsberoende" och i "utanförskap" så länge att en generös Arbetsförmedling kanske erbjuder mig några månaders sysselsättning under namnet "Lyftet". Allt för att förbättra mitt självförtroende - och i mitt fall ge Skatteverket gratis arbetskraft. Och det är ju faktiskt så att ett arbete inte bara är lönen. Det är sociala kontakter med arbetskamrater, en känsla av att man gör något nyttigt och mycket annat som är minst lika viktigt som lönen. Men att vi samtidigt har en politisk ledning (dom kallar sig Högerallians) som tycker att arbetslösa ska straffas blir allt mer uppenbart. Inte får man högre inkomst än de redan förnedrande låga A-kassebeloppen. Inte får man tillgång till fler dagar med denna förolämpande låga ersättning. Men man blir även i fortsättning straffbeskattad. Egentligen får man en ännu sämre ekonomisk standard eftersom den förnedrande låga A-kassan nu också ska betala resorna till "jobbet" och dyrare matkostnader. Men det är helt i linje med Högeralliansens linje. Den som är arbetslös (eller sjuk eller gammal eller....) har sig själv att skylla och ska straffas och sparkas på tills han eller hon inser att dom faktiskt har sig själva att skylla.

I dag är det världsdagen för ursprungsfolk. Men tyvärr har vi skåningar ännu inte blivit upptagen på den listan. Fast jag ska vara uppriktig. Egentligen är detta inget att skämta om. Det är egentligen en angelägen och viktig fråga.

Inga kommentarer: