söndag 15 augusti 2010

Friskolor - bra affärsidé!

Det svenska friskolesystemet har blivit en lukrativ bransch. I dag ägs en stor majoritet av de svenska friskolorna av internationella investmentföretag. Och dom går inte in och investerar pengar i svenska skolor för att utveckla pedagogiken. Dom går in med pengar eftersom det finns pengar att tjäna. Mycket pengar att tjäna. Ett intressant faktum är att våra skolelever visat mycket bättre resultat sedan vi fick friskolorna. Under tiden 1997 - 2007 ökade antalet elever som slutade gymnasiet med MVG i alla ämnen med 2.800 procent. Och eftersom detta i princip var under den socialdemokratiska flumskolan och inte under Major Jan "skoltalibanen" Björklunds disciplinskola så måste ju friskolorna vara en verklig framgångssaga när det gäller undervisningen.

Plugga på lilla du
Eller...?

Nä, det handlar INTE om en så kraftigt ökad kvalitet i undervisningen. det handlar om betygsinflation när skolorna ska konkurrera om eleverna. För att de kommersiella friskolorna ska bli den framgångssaga som de internationella investerarna kräver gäller två krav.
1/ Så höga inkomster som möjligt.
2/ Så låga utgifter som möjligt.
Så höga inkomster som möjligt får man genom att få så många elever som möjligt. Så många elever som möjligt får man genom att locka med bra resultat. Och bra resultat får man genom att ge höga betyg. Och HÄR har vi alltså skälet till betygsinflationen. Vittnesmålen från lärare som "beordrats" av skolledningen att sätta höga betyg är många. Fakta är att friskolorna ligger högre betygsmässigt jämfört med resultaten av de centrala proven än vad kommunala skolor gör. Låga utgifter får man genom att ha så låga personalomkostnader som möjligt. Enligt statistiken har friskolor lägre andel behöriga lärare. Man har fler elever per lärare. Friskolor saknar oftast skolbibliotek, saknar oftare skolhälsovård. Friskolor har helt enkelt färre personal anställda. Friskolor tar dessutom ofta inte emot elever som kostar extra. Dom hänvisas till den kommunala skolan som får ta kostnaden - för samma ersättning. Det har gjorts flera undersökningar där föräldrar till handikappade barn (eller fingerade föräldrar till handikappade barn) ringt runt till skolor och frågat om plats. Och i allmänhet från friskolorna fått "Nej Tack, vänd dig till den kommunala skolan" till svar.

För övrigt ser jag att bara under förra läsåret minskade antalet lärare med 3.000. Samtidigt har ungefär 24.000 färre fått jobb inom den svenska skattefinansierade välfärden. Men någonstans ska ju pengarna till 100 miljarder i sänkta skatter tas från. Dom ytterligare 20 miljarder i skattesänkningar som Fredrik Reinfeldt utlovat ska också tas någonstans. Men några av dessa som fått sparken från välfärden har ju fått nya jobb för att mot skattesubventioner städa hemma hos direktörer i Danderyd.

Det är nu en vecka sedan jag hade rubriken "HURRA - det regnar" på min blogg. Och sedan dess har det nog regnat lite varje dag. Min gissning är att vi fått drygt 50 mm regn under den här veckan. Dvs vi kan känna oss lyckligt lottade som fått en hel del regn, men sluppit de riktigt våldsamma skyfallen som skapat problem. Men gräsmatta, pumpaodling och (tyvärr) allt ogräs, är överlyckliga. Och till detta kan man lägga att det nu äntligen porlar lite från bäckarna uppe i skogen. Det är tråkigt när dessa är nästan helt stillastående, eller ännu värre helt torra.

Sommarjogging 2010: Jag lyckades - precis - klara målsättningen med två löparrundor i veckan denna veckan. I dag på förmiddagen lyckades jag ta mig i kragen och ge mig ut på min andra runda. Det hade regnat en del under natten, men det förekom en del solsken när jag gav mig iväg strax efter 9-tiden. Och i början kändes det riktigt skönt att springa. Frisk luft och fräscha ben. Men efter ungefär en halvmil började det kännas att det var en tid sedan jag sprang de lite längre rundorna och dessutom började det kännas att det faktiskt var ganska fuktigt i luften. Kort sagt, det började bli riktigt svettigt. Men faktum är att det faktiskt gick riktigt snabbt ändå totalt. Jag har inte sprungit den här rundan på 11,6 km via Maglaremaa sedan i slutet av juni och tiden, 1.02.10, är ny rekordtid. Jag tycker mig känna att det i allmänhet faktiskt går lite bättre att springa på förmiddagen än framåt kvällen. Detta stämmer inte med tidigare erfarenheter. Men troligen är det så att det då handlat om tidigt på morgonen innan man hunnit komma igång. Och när man nu springer framåt kvällen så sitter trots allt alla dagens aktiviteter i benen.

Inga kommentarer: