måndag 2 augusti 2010

Ta hem trupperna och satsa på humanitär hjälp istället

Afghanistans flagga
En allt större andel länder sätter ett slutdatum för insatsen i Afghanistan. I går tog den holländska insatsen helt slut. Nederländerna har tagit hem sina soldater. Och fler följer efter och andra har gjort det redan tidigare. Men Sverige verkar inte vilja sätta ett slutdatum för den militära insatsen. Det är bara att konstatera att Sveriges insats i Afghanistan under amerikanskt befäl är ett misslyckande. Hela den militära insatsen är kontraproduktiv! Vad som behövs är en humanitär insats, men DEN satsningen är bara en liten bråkdel av hela den militära satsningen. En insats som snarare ökar stödet för talibanerna bland den afghanska befolkningen. Sätt ett slutdatum och ta hem styrkorna! USA:s president Barack Obama har i dag deklarerat att tidsplanen när det gäller hemtagandet av trupperna gäller fortfarande. Men jag blir trots detta inte förvånad när jag läser ett debattinlägg av Sten Tolgfors (m), Birgitta Ohlsson (fp), Kerstin Lundgren (c) och Holger Gustafsson (kd) som öppnar för en förlängning och utökning av den svenska insatsen. Får dessa hetsare sitta kvar vid makten finns det alltså risk att Sverige blir ensamma kvar i Afghanistan sedan andra länder tagit hem sina trupper. Jag upprepar, den militära insatsen är ett misslyckande. Satsa alla de miljarder och åter miljarder som den kostar på humanitärt bistånd istället.

Den 1 augusti infördes ett förbud för affärer att ta ut en avgift när man handlar med kort. Däremot infördes inget förbud för bankerna att ta ut en avgift av affären för kortköp. Det här innebär att om du köper kvällstidningen för 11 kronor och betalar med kort så tvingas affären subventionera ditt kvällstidningsköp. Dom får alltså snällt betala 1-3 kronor (plus en ränteavgift vid kreditkort) som tar bort hela förtjänsten. Effekten är att en stor del av affärerna nu kommer att vägra kortköp vid köp under 50 eller 100 kronor. Och en del mindre tobaksaffärer och liknande slänger ut kortterminalen. Sven Tycker att vi har förståelse för småhandlarna. Sven Tycker också att beslutet är ett bevis för att banker och finansbolag även i fortsättningen får göra som dom vill - med Maktens medgivande. Sedan ser jag att Ryanair även i fortsättningen har för avsikt att ta ut avgift vid kortköp. Men Sven Tycker inte att Ryanair är ett seriöst företag, så att om dom inte följer lagarna är det inget att förvånas över.

Major Jan skoltalibanen Björklund
Jag ser förresten att skoltalibanen Jan Björklund slagit till igen. Den här folkpartikeln verkar tro att betyg, bestraffningar och liknande åtgärder löser alla problem. Det är mycket tydligt att hans bakgrund är militär. Vad han inte inser är att de flesta problem i skolan kan lösas lämpligare med bättre resurser, lämpligare organisation och förståelse. Hans tro på att siffror och bokstäver på ett papper är det viktigaste är direkt skadlig. Senaste kravet är att det i skolbetygen ska framgå antalet skolkade timmar. Vad som INTE kommer att framgå är varför man skolkat. Är det för att man inte vågade gå till skolan pga övergrepp? Pga psykisk sjukdom? Lathet? Protest mot att skolskjutsen inte fungerar / trafiksituationen är livsfarlig? Skäms inte den gamla majoren? Hans fixering vid skriftliga betyg och andra noteringar är sjuklig. Betyg är något som säger lite om den aktuella situationen, och väldigt lite om situationen för ett par år sedan. Jag brukar ta mig själv som ett talande exempel. När jag gick i grundskolan var det sifferbetygen (1-5) som gällde. I årskurs åtta hade jag ett snittbetyg på 4,0, dvs ganska bra. En termin senare hade jag bytt lärare, från lärare som mina relationer fungerade med, till lärare som det inte alls fungerade med. Alla de fem ämnen som jag hade en 5:a i betyg i fick jag en ny lärare och betyget sjönk till en 3:a på en termin. Mitt snittbetyg sjönk till 2,9 på en termin. Jag vill poängtera att jag aldrig varit någon "plugghäst". Men närmast att plugga var just i nian, då alltså betygen sjönk katastrofalt. Dom säger inte ett SKIT om en persons förutsättningar. Men dom berättar om hur förhållandet mellan en viss lärare och en elev fungerar. Byt ut Jan Björklund. Hans betyg är underkänt! Det är det ENDA betyg som behövs.

Den allmänna åsikten om den svenska insatsen i friidrotts-EM är nog att den var misslyckad. En enda medalj blev det, en silvermedalj. Men å andra sidan blev vi näst bäst i Norden. Norge tog en guldmedalj. Finnarna fick bara en bronsmedalj. Danskar och islänningar fick inga medaljer alls. Så egentligen var väl insatsen inte så katastrofal. Katastrofal verkar dock TV-bevakningen ha varit. Just när Emma Green säkrade sin silvermedalj körde TV4 ett lååångt reklamavbrott... Hahaha!

Inga kommentarer: