onsdag 4 augusti 2010

Sjukutförsäkringsministerns Ättestupa - igen

Vår moderata socialutförsäkringsminister
Arbetsförmedlingen har offentliggjort en rapport om hur det gått för alla de 23.146 som av den Ättestupalag som Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) infört än så länge slängts ut från Sjukförsäkringen och istället omdefinierats som arbetslösa och fått olika aktiviteter av Arbetsförmedlingen. Det visar sig då att hela 451 stycken nu fått jobb på den öppna marknaden (hel- eller deltid). Detta är 1,9% av alla. Av utvärderingen framgår inte hur många av de långtidssjukskrivna som ändå hade återvänt till sina jobb efter en lång rehabilitering. I den historiebeskrivning som sprids i dag kan man få intrycket att den som en gång blivit sjuk aldrig återvände i jobb. Så var det naturligtvis inte. Däremot var de åtgärder som gjordes inte tillräckliga. Men den stora skulden ligger inte hos Försäkringskassan eller de sjuka utan hos arbetsgivarna. DOM är inte intresserade av medelålders och äldre (ofta kvinnor) med låg utbildning som har olika sjukdomar eller handikapp. De välutbildade, yngre, på viktiga positioner som drabbats av sjukdom eller handikapp har alltid fått hjälp av sin arbetsgivare. Man har fått hjälp med rehabilitering, med anpassning av arbetsuppgifter och med hjälpmedel. Det är inte dom som blivit långtidssjukskrivna och "bortglömda". Dom är äldre, har lägre utbildning, jobbar inte på nyckelpositioner, är oftare kvinnor och är ofta mindre etablerade hos en arbetsgivare. För dom finns det inget intresse hos arbetsgivarna. Dom kan ersättas med andra, yngre, bättre utbildade och friskare. Att därför som en form av Ättestupa slänga ut sjuka människor från Sjukförsäkringen och tro att dom bara genom detta ska kunna få ett jobb är inhumant. Lyckligtvis är det trots allt fler som fått jobb än som i sin förtvivlan tagit sitt eget liv. Vi har fått läsa och höra om upprepade fall där sjuka människor blivit så förtvivlade av den misstro dom känner och den ytterligare kraftigt försämrade ekonomi dom drabbats av att dom känt att den enda utvägen är självmord. Det är så tragiskt att det egentligen tar emot att skriva om det.

Försäkringskassan
Det är rätt att satsa på förbättrade möjligheter till rehabilitering. Något fler än de som kommit ut på den öppna marknaden har nu fått olika anpassade anställningar. Kanske tidsbegränsat, på deltid men med lönebidrag och andra bidrag. Men dock en sysselsättning. Och det är detta vi måste satsa på när arbetsgivarna visar så stort ointresse för att ta sitt ansvar. Dagens arbetsmarknad har så slimmade organisationer, ställer så stora krav på personalen och har inte plats för den som inte kan ge 110%. Vi måste alltså skapa många fler anpassade arbeten för de allt fler som slås ut av denna hårda arbetsmarknad. Det är INTE fel med sådana satsningar. Dom är livsnödvändiga. Felet är att sätta en tidsgräns i sjukförsäkringen och sedan slänga ut sjuka och handikappade människor. Ge Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen mer resurser. Förbättra deras samarbete. Men släng inte ut sjuka människor ur Sjukförsäkringen bara för att en tidsgräns (en Ättestupa) har passerats. Sven Tycker att Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) är en katastrof.

Men, jag upprepar. Det är arbetsmarknaden och arbetsgivarna som är problemet, inte de sjuka som den moderata ministern vill få det till. Och på den punkten är inte Försäkringskassan något föredöme. När Försäkringskassan för några år sedan genomförde en enorm omorganisation (som man på många områden fortfarande inte hämtat sig från) så var en av de åtgärder som genomfördes att göra sig av med nästan alla anställda med lönebidrag. För dom fanns det inte längre några arbetsuppgifter kvar. Cheferna gick också runt bland personal med olika sjukdomar och arbetshandikapp och uppmanade dessa att säga upp sig frivilligt eftersom det skulle "bli jobbigt framöver".

xxxx
Det är inte bara jag som starkt gillar vildhallon. Jag såg att syrran hade plockat tillräckligt mycket och gjort sylt. Och den hör skönheten som jag plåtade i dag uppe på Söderåsen verkar också gilla vildhallonen. Fast dom börjar närma sig slutet på säsongen - vildhallonen alltså. De tidiga är nu övermogna, men de lite senare kan man fortfarande njuta av allteftersom man passerar förbi. Men snart är björnbären färdiga istället. Och dom kommer inte långt efter i njutbarhet. Och det verkar bli jätte mycket björnbär uppe på åsen i år.

Sommarjogging 2010: Mina löparrundor har helt kommit ur rutinen. Men jag får försöka att i varje fall hålla målsättningen om två rundor i veckan. Hur som helst fick jag tid i dag på kvällen för veckans första runda. Och jag valde att ta samma runda som förra gången. Jag har mätt upp den till 8,5 km. Och den är riktigt trevlig eftersom den till stor del går på skogsstigar istället för vägar. Jag trodde att de totalt 4-5 timmars promenerande som det blivit i dag med Kimmy, både förmiddag och eftermiddag, skulle sätta sina spår. Men det var inte så farligt med det. Tiden blev istället två minuter bättre än i lördags, 44.25. Allra helst uppe på skogsstigarna går det inte att springa så fort om man inte vill stå på huvudet över rötter och stenar.

Talibanen Major Jan Björklund fortsätter att vädja till rasismen och islamofobin i samhället. Hans senaste utspel är att han vill ha en lagreglering vilken klädsel skolelever och skolpersonal ska ha. Ja, alltså på en enda speciell punkt. Heltäckande burka och motsvarande ska vara förbjudet. Att gå ut med denna typ av populistiska propåer har blivit lite av hr Björklunds specialitet. Visst finns det klädsel som är olämplig för både elever, lärare och annan skolpersonal. Jag tycker att det är ett av de tillfällen då det är självklart att man ska kunna se personens ansikte för att undervisningen ska kunna fungera. Jag tycker också att det är självklart att elever och lärare inte är nakna eller går klädda i genomskinliga plastpåsar. Men lika lite som jag skulle komma på tanken att lagreglera förbudet av burka så kan jag ställa upp på ett krav att förbjuda nakna lärare. Skulle problemet uppkomma så får det lösas lokalt. Både med burkan och nakenheten. Jag undrar om inte det mest intelligenta i frågan i dag kom från den folkpartistiska organisationen Liberal Mångfald som hävdade att - "Burka-lag gör en hönsfarm av en fjäder" slut citat. Sven Tycker att Major Jan Björklund (fp) förbjuds istället!

Jag hörde förresten att den nya sjöfyllerilagen innebär problem för skärgårdskrogarna. Gästerna vågar i mindre utsträckning ta båten ut och supa sig fulla på krogen och sedan köra hem igen. Sedan lagen skärptes har 7 gånger så många åkt fast.

Slutligen såg jag att NEA, Nuclear Energy Agency räknat fram att världens urantillgångar skulle räcka i 100 år med 2008 års förbrukning. Dvs om kärnkraften kommer att öka så väldigt som förespråkarna hävdar så kommer den att ta slut långt innan dess. Nästan innan de nybyggda kärnkraftverken har överlevt hela sin livslängd! Kärnkraften stiger dessutom kraftigt i pris eftersom de billigare fyndigheterna snart är slut. Låt kärnkraften bli den parentes den är!

Inga kommentarer: