tisdag 3 augusti 2010

Stoppa NATO:s bombningar - av Sverige

Apropå den svenska NATO-insatsen i Afghanistan så kan det vara värt att påpeka att Sverige helt plötsligt är totalt insyltade i NATO utan att det förts någon politisk debatt om detta eller det fattats något direkt politiskt beslut om detta. Nyligen hörde jag en intervju med en amerikansk NATO-general som hävdade att Sverige var en mer trogen och pålitlig NATO-allierad än många NATO-medlemmar. Det var nog menat som en komplimang, men jag ser det verkligen inte som det. Den svenska neutraliteten är långt äldre än NATO och det kalla kriget och den neutraliteten måste få fortsätta att vara ledmärket. Den neutraliteten och alliansfriheten får INTE suddas ut. I dagarna övar det amerikanska flygvapnet bombövning - i Norrland. Något som jag tycker är totalt fel. Läs mer hos Ofog.

Den skånska regional- och lokaltrafiken på spår sker i två olika system. Pågatåg och Öresundståg. En skillnad är att Pågatågen går lite mer lokalt och Öresundstågen lite mer regionalt. Öresundstågen går också på linjer som fortsätter över Öresundsbron till København och Helsingør vilket alltså inte Pågatågen gör. Båda systemen har naturligtvis lagts ut på entreprenad till lägsta anbud. Pågatågen körs av Arriva och Öresundstågen av danska staten via DSB First. Och uppenbarligen har man (trots misstankar om statliga subventioner via danska staten som är huvudägare) lämnar för lågt anbud. Under sommaren har tågen varit underbemannade, men efter hot om att trafiken skulle stoppas verkar nu en överenskommelse ha gjorts som ökar bemanningen till vad som krävs. Vi får se hur det håller i längden. Att låta arbetet gå till lägsta anbud innebär en del risker eftersom det då måste sparas in någonstans. Om jag förstått det rätt så har ett företag som kör bussar i Stockholm gått så långt att dom fifflat med extrabussar för att få ihop så kostnaderna täcktes. Ett annat lämnade så lågt anbud att man nu gör vad man kan för att komma från trafiken. Ibland finns det kanske anledning att titta på MER än lägsta kostnad! Kvalitet?

Grytevads tredimensionella korsning.
En av promenaderna idag på eftermiddagen tog Kimmy och jag ut via Grytevad, som är en liten bebyggelse strax utanför Åstorp. Och när vi gick under järnvägsbron och samtidigt gick över bron över de båda bäckarna började jag tänka på att den här tredimensionella korsningen inte kan vara så vanlig. På satellitbilden kan ni se att från höger kommer två olika bäckar men på vänster sida går bara en bäck ut. Jag har märkt ut med pilar. Dom ansluter alltså med varandra mitt under körbanan. Vägen är den gamla Riksettan, alltså Riksväg 1. Det som sedan döptes om till E4 och för ett antal år sedan byggdes en ny motorväg ett antal hundra meter bort. Järnvägen är gamla Västkustbanan som nu degraderats sedan Knutpunkten i Helsingborg byggdes och en ny sträckning drogs bland annat via Landskrona. I dag går det bara några enstaka godståg i avvaktan på att tunneln genom Hallandsåsen blir klar då det ska bli en del av godsstråket från Europa och upp längs Västkusten och till Norge. Tänk vilka funderingar man kan få medan man spankulerar runt.

Mullvad, tyvärr död
Ibland ser man saker man inte ser så ofta när man är ute och går i skogen. Den här lilla mullvaden höll jag på att trampa på när jag var ute och promenerade i skogen i förmiddags med Kimmy. Och det är verkligen inte ofta man ser en mullvad i skogen mitt på dagen. Som ni kanske förstår så var den stackaren död! Det är väl nästan enda chansen att få se djuret. Mycket tragiskt, men så grym är naturen. Flugan som sitter ovanpå lever i varje fall och den gladde sig troligen. Alla ska ju leva på något sätt.

Det går åt skogen för AIK:s fotbollslag i Allsvenskan. Förra årets mästare ligger stadigt placerade på nedflyttningsplats. Men, på en punkt leder AIK ligan. Man har fått mest i böter! Även om laget alltså inte är bäst, så har man de överlägset värsta supportrarna. Det är inte bara på bortamatcherna som vandalerna missköter sig. De mesta böterna har man fått för att deras s.k. supportrar smugglar in fyrverkerier och annat förbjudet på arenan i samband med hemmamatcherna. Och till det ser jag att man precis bötfällts med 140.000 av Uefa för läktarbråk i samband med matchen mot Rosenborg. Släng ut AIK!

Inga kommentarer: