fredag 6 augusti 2010

Är människan civiliserad?

I dag är det exakt 65 år sedan världens första atombomb släpptes över människor. Det var klockan 08.15 som bomben, som döpts till Little Boy släpptes av amerikanskt bombflyg över den japanska staden Hiroshima. Ögonblicket efter hade 78.000 människor dött på ett ögonblick. Inom några månader var dödssiffran uppe i 140.000 och slutsiffran hamnade kring 250.000 döda. Tre dagar senare vill amerikanerna testa bomben en gång till och släppte en andra bomb över staden Nagasaki och ytterligare 140.000 människor har fått sätta livet till. Atombomben har alltså uppnått pensionsåldern men fortfarande har mänskligheten inte förstått sitt eget bästa. Och dom kallar alltså denna vår civilisation för en utvecklad civilisation. Jag tycker vi verkar styras av ytterst primitiva tankar.

Mauds valfläsk till pensionärerna om att ge extra stort RUT-avdrag till äldre föll tydligen inte i god mark hos chefen Fredrik. Man brukar ganska lätt se vilka partier som börjar få panik på deras utspel. Folkpartiet är experter på att vädja till populistiska tankegångar (ofta med koppling till rasism eller främlingsfientlighet). Centern lovar alltså oftast mer bidrag. Och om Moderaterna börjar hamna i panik ska ni se att dom utlovar skattesänkningar. Centerns stora satsning är bidrag och subventioner inom tjänstesektorn. Men jag har inte riktigt förstått varför det bara är vissa tjänster som ska kunna köpas med subventioner. De s.k. hushållsnära och byggen är redan infört. Centern har utlovat för IT-jobb, frisörer och restauranger också. Varför helt enkelt inte säga att den som köper en tjänst av någon annan får halva kostnaden betald av skattebetalarna. Jag kan inte förstå varför vissa jobb ska anses finare och viktigare än andra. Om jag klipper grannens häck betalar skattebetalarna halva lönen. Om grannen sedan klipper min gräsmatta så sker samma sak. Sedan kan jag rasta grannens hund med skattebidrag. Grannen kan mata mina akvariefiskar med skattebidrag. Sedan tvättar jag grannens bil, han reparerar min cykel, sedan målar jag hans fönster och han klipper håret på min fru. Då kan jag rasta hans hund igen medan han umgås med min fru... Nja, det räcker nog nu! Men huvudtanken är: Varför är det bara vissa typer av tjänster som ska skattesubventioneras? Kan du svara på det Maud?

Sommarjogging 2010: Veckans andra runda blev avverkad i dag på kvällen. Det var framåt halv åtta på kvällen riktigt skönt ute. Tidigare under dagen har det varit lite för fuktigt i luften. Och den regnskur som kom vid lunchtid hjälpte inte mycket. Men, som sagt, framåt kvällen var det riktigt skönt. Trots dagens båda långa promenader med Kimmy kändes det riktigt fräscht att springa och tempot var rejält från början. Precis som dom senaste gångerna valde jag den 8,5 km långa runda som till stor del går på skogsstigar. Och detta kombinerat med ett högt tempo straffade sig. Två rejäla kullerbyttor blev det. Den första var riktigt konstfull och skulle man nästan kunna uppträda på cirkus med. Den andra var däremot mer lite av pladask. Efter det bestämde jag mig för att dra ner på tempot och konstaterade att min ganska ekonomiska löpstil (dvs att knappt lyfta på fötterna) inta gör sig så bra bland stenar och rötter. Tiden 45.05 får därför anses godkänt trots allt. Men jag får nog ta det lite lugnare om jag inte ska riskera att bli liggande i skogen en annan gång.

Och så noterar jag att en svensk hockeyspelare åkt fast för att utnyttja anabola. Något som enligt kommentarerna skulle betecknas som nästan unikt. Fan tro't!

Inga kommentarer: