söndag 16 maj 2010

Än så går det upp och än så går det ner

Det här med de politiska opinionsundersökningarna är mycket fascinerande. Ett par stycken som nyligen publicerats har gett glädjefnatt på borgerliga ledarsidor (och dom är många). Och valsegern har nästan tagits ut i förväg. En gav ju till och med en blå majoritet. Eftersom dom inte passat mig själv har jag undvikit att kommentera dom. Det är ju en bloggares privilegium - att välja vad man skriver om. Svenska Dagbladet (bland annat) publicerar i dag maj månads undersökning från Sifo. De stora vinnarna i denna (jämfört med förra månaden) är Miljöpartiet (+1,7%) och Moderaterna (+1,1%). De stora förlorarna är Sverigedemokraterna (-1,4%) och Vänsterpartiet (-1,1%). Totalt får den Rödgröna planhalvan 49,3% (+0,8) medan den Blå planhalvan får 49,7% (-0,2). Men, både Sverigedemokraterna (3,5%) och Kristdemokraterna (3,5%) hamnar under riksdagsspärren. Riksdagsunderlaget för Högeralliansen blir alltså bara 42,7% vilket ger S+V+Mp en stabil riksdagsmajoritet. Jag har sagt det tidigare, att troligtvis avgörs Valet av vilka partier som kommer in eller åker ut. Skulle Vänsterpartiet åka ut är det kört för det Rödgröna samarbetet. Skulle Kristdemokraterna (eller kanske till och med Centern) åka ut är det kört för Högeralliansen. Skulle Sverigedemokraterna komma in kan vi räkna med en fortsatt högerregering. OBS att jag alltså alltid räknar i SD i det Blå blocket.

Vi var i går på kvällen på Bio, Kevin och jag. Vi hade planerat att först på eftermiddagen besöka Järnvägsmuséet i Ängelholm där det under fredagen och lördagen arrangerades Dieseldagar. Men tyvärr var vädret tidvis för dåligt med för mycket regn. Nöjet att fotografera hade försvunnit. Jag fick nöja mej med att se (och höra) de tåg som kördes via Åstorp under de båda dagarna. Det var en hel del spännande gamla diesellok från olika länder som körde runt. Järnvägsmuséet använder ofta rundturen Ängelholm - Spannarp - Åstorp - Hasslarp - Kattarp - Ängelholm när dom gör museumkörningar. Men som sagt, jag fick nöja mig med att se (och höra) en del av de tåg som passerade Åstorp. Nu blev det tyvärr istället bara biobesöket. Och det hade jag klarat mig utan. Kevin ville gå och se filmen Iron Man 2. Men jag tyckte detta var en av de sämsta filmer vi varit på bio och tittat på. Eftersom min skala går från 1-5 kan jag ju inte ge sämre betyg än ett. Jag ger alltså Iron Man 2 betyget 1 (en) plåtbit. Filmen är en usel orgie i slagsmål, usel trickfilmning, dålig moral och avsaknad av humor. Kevin var lite mer nöjd och hamnade nog på en trea.

Kalvahagen
I dag var det, söndag som det var, dags för Friluftsfrämjandets Lunken. Gårdagens regn var lyckligtvis över även om solen lös med sin frånvaro. Dagens frågor bedömde vi alla som ganska svåra, och det var inte många där vi var säkra. Slutresultatet på 7 rätt får därför betecknas som ganska lyckat. En hel del chansningar slog in. I sedvanlig ordning går vi genom Kalvahagen både när vi går upp och när vi går hem. Och den här bilden tog jag när vi gick hem. Och på tal om Kalvahagen så kan jag berätta att min Facebookgrupp Vi som gillar Kalvahagen nu fått en andra medlem. Syrran, som var den som föreslog det hela från början, har nu anslutit sig. Jag ser med spänning fram emot när någon "utomstående" hittar gruppen. Tar det en vecka, en månad, ett år?

Men jag måste erkänna att jag är inte allt för imponerad av Facebook - snarare besviken. Jag tycker att det är trögt. Jag tycker att jag allt för ofta fått svaret "Något gick fel. Vi arbetar med att åtgärda problemet så fort vi kan. Försök igen senare." I dag har jag inte kunnat uppdatera något på hela dagen. Och dessutom tycker jag att den begränsade möjligheten att skriva en text är på tok för inskränkande. Jag har också haft problem med att lägga upp bilder på Vi som gillar Kalvahagen.

Slutligen ser jag att någon/några utfört attentat mot Lars Vilks bostad. Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag tycker mycket illa om den publicitetskåte islamofoben Lars Vilks och hans missbrukande av yttrandefriheten för att förolämpa muslimer. Jag är fullständigt övertygad om att mediastödet för honom hade varit helt annorlunda om han istället ideligen återkommit till antisemitiska "konstverk" i syfte att förolämpa judar. Men, vi lever i en demokrati. Lars Vilks har sin yttrandefrihet, även om han missbrukar den. Går han över tröskeln är det rättsmyndigheter som ska ingripa. Inte idioter som tar lagen i egna händer och egentligen bara spelar Lars Vilks i händerna och ger honom ännu mer av den publicitet han njuter av.

Inga kommentarer: