torsdag 20 maj 2010

Läkemedelsmissbrukare

Läkemedelsverket är kritiska och oroade över den kraftigt ökade försäljningen av receptfria värktabletter. Den fria försäljningen av tabletterna har i många fall inneburit att livsmedelsaffärer och bensinstationer säljer värktabletter som om det vore godis. Samtidigt har konkurrensen mellan de olika märkena resulterat i reklamkampanjer där tabletterna mer eller mindre framställs som just godis som man kan knapra lite fritt utan fara. Enligt forskarna så resulterar överanvändning av pillerna i mer eller mindre kronisk huvudvärk. Och forskarna har helt rätt. Jag talar av egen erfarenhet. Jag har regelbundet migrän. Lyckligtvis inte av allvarlig karaktär, men tillräckligt för att det ska vara ett problem. Men i allmänhet räcker det med vanliga receptfria värktabletter. Men, det är mycket lätt att om man har tabletterna lätt tillgängliga så tar man en tablett så fort man börjar känna en föraning av ett anfall. Efter en kort period har man en föraning varje morgon - dvs nya tabletter. Och snart är man inne i ekorrhjulet. Dvs huvudvärk varje morgon eftersom man inte hunnit ta sina dagliga tabletter. Jag har under mitt liv endast varit sjukskriven mer än någon vecka en enda gång. Då var det i princip för att "avgifta" mig från värktablettmissbruk. Det tog mer än en månad. I dag är jag därför mycket försiktig. Ibland får man stå ut med huvudvärken, ibland byter jag mellan olika sorters tabletter. Men jag har ett råd - blir inte lurad av pillertrillarnas TV-reklam. Även receptfria värktabletter är en beroendeframkallande drog.

Förskolans dag
Det har varit Förskolans dag i dag. Det innebär att det på många orter kryllar av småttingar (ofta utklädda) på marsch. Alla år när jag sett tåget med förskolebarn här i Åstorp marschera genom centrum på väg upp till Perslundsparken har jag fascinerats av hur många "ongar" det verkligen finns i kommunen. I dag hade jag istället fått ställa kosan till Bjuv för att på uppdrag av hustrun fotografera tåget där. Bjuv har inte haft den här tillställningen tidigare, men ett av Förskoleområdena anslöt sig i varje fall i år. Förhoppningsvis blir det en fortsättning med fler anslutna områden. Här är en del av vår (dvs Bjuvs) framtid på väg. Jag hoppas Ingela godkänner mina bilder.

Jag noterar förresten att OBH Nordicas Artist Hair Challenge nu är klar och en vinnare har utsetts. Vann gjorde den tjej som i omröstningen kom på fjärde plats. Själv hamnade jag faktiskt på 11:e plats till slut i omröstningen med 526 röster. För att komma bland de fem första (som var de som juryn valde mellan när dom utsåg vinnare) krävdes närmare 900 röster. Den som fick flest röster fick 2008 röster medan vinnaren hade fått 926 röster. Det var ju en j-kla tur att jag inte vann.

Slutligen kan jag snabbt rapportera att jag på kvällen varit i Örkelljunga och fått redovisat resultatet av fotomaran den 24 april. Resultatet blev faktiskt bättre än befarat. Jag kom på 7:e plats av de 16 deltagarna med sammanlagt 24 poäng. Detta efter två 2:a platser, en 3:e plats och en 5:e plats i de tolv olika mottona. De placerade bilderna kommer i morgon när jag hunnit skanna av dom.

Natti Natti!

Inga kommentarer: