onsdag 12 maj 2010

Ättestupan i sjukförsäkringen var inte genomtänkt

Att Ättestupapolitiken i sjukförsäkringen från Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) var ett hafsverk med enda syfte att "sätta åt" sjuka har stått klart länge. Det har nu framkommit att många sjuka som slängs ut från sjukförsäkringen och istället "omklassificeras" som arbetslösa efter 150 dagar kan drabbas extra illa. Den som har sin anställning kvar får nämligen efter 150 dagar bara det minimala A-kassebeloppet, 223 kronor om dagen (5 dgr/vecka) istället för upp till maxbeloppet som är 680 kronor. Den sjuke som slängts ut ur sjukförsäkringssystemet tvingas därför säga upp sin anställning för att överleva. Till och med Högeralliansens egna företrädare är nu kritiska och kräver en ändring. Men huvudansvarig minister för ämnet, Arbetslöshetsminister Sven-Otto Littorin (m), vill inte ge några kommentarer alls. Det hade kanske inte varit så dumt om man inte haft så bråttom med Ättestupapolitiken utan först hunnit utreda konsekvenserna?

Säg Nej till Euron
Jag hörde på morgonen en debatt i radion mellan Jan "eurotalibanen" Björklund (fp) och Miljöpartiets Peter Eriksson. Jan Björklund fortsätter ju likt en envis liten schimpans att kräva en ny folkomröstning om Euro-medlemskapet under nästa mandatperiod. Enligt EU:s sätt att se på demokrati så ska ju medborgarna inom EU alltid få en ny chans att svara rätt om dom skulle råkat ha svarat fel tidigare. Men, den arme Jan måste börja känna sig ensam. Till och Fredrik Reinfeldt inser att en ny omröstning nu skulle slutat med ett Nej, och vill därför vänta. Mona Sahlin har till och med börjat ifrågasätta om vi ens ska ansluta oss till Euron. Känn dej utmobbad Jan!

Jordbruksverket har granskat EU:s gårdsstöd och subventioner till jordbruket. Och man har kommit fram till det rent revolutionära att det nog vore bäst att slopa alltihop. Tänk om EU kunde spara in 40% av hela budgeten. DET vore radikalt och en rejäl besparing. Nu ska jag vara ärlig. Jag tror att delar av stödet fyller en funktion. Så låt oss säga en besparing på 30%. Men en tredjedel av budgeten är inte fy skam det heller. Stoppa miljardrullningen till rika livsmedelsföretag!

Och på tal om EU så hör jag att senaste förslaget är att medlemsländerna måste få sina statsbudgetar godkända av Bryssel i förväg. Inte ens vännen Fredde tyckte det var en bra idé att låta klåfingriga byråkrater i Bryssel lägga sig i medlemsländernas prioriteringar. Fast Major Jan "eurotalibanen" Björklund (fp) och hans gelikar i det partiet tycker nog att det är en utmärkt idé.

Israels flagga
I Israel firar man i dag att det är 43 år sedan staten Israel ockuperade den halva av Jerusalem som enligt internationell syn ska vara en del av en palestinsk stat. Israel hävdar att hela staden Jerusalem skall tillhöra den judiska staten Israel och vara dess huvudstad. I stort sett resten av världen anser att staden Jerusalem är en helig stad för tre olika religioner, för judar, kristna och muslimer. Detta gör att staden INTE kan ockuperas av en av dessa religioner. Man anser därför att staden ska delas mellan staten Israel och staten Palestina. Staden måste sedan vara öppen så att alla (alltså även kristna) har tillgång till den. Detta är en syn som Israel inte accepterar. Dom anser att dom i kraft av militär överlägsenhet har rätt att göra som dom vill.

Jag ser att det utbrutit en diskussion om en åldersgräns för valförrättare i flera kommuner. I Helsingborg har man t.ex. satt en åldersgräns vid 70 år för att få fortsätta tjänstgöra som valförrättare och rösträknare vid valen. Som valförrättare sedan många år tillbaka vill jag säga att det kan vara ett mycket stressigt arbete, allra helst rösträkningen. Och jag har förståelse för att det finns en önskan att inte få med personer som inte inser att dom inte längre platsar i ett mycket stressigt och samtidigt mycket noggrannt jobb. Men, man passerar inte den gränsen bara för att man fyllt 70. Som ordförande för valdistrikt 1 i Åstorps kommun hoppas jag att hela gänget, som är ett mycket sammansvetsat gäng, får fortsätta många val till tillsammans. Och att vi själva inser när det är dags att pensionera oss. Det är långt dit... Får du chansen att tjänstgöra som valförrättare - ta chansen. Det är jättekul!

Slutligen, i går berättade jag om Martin Hansen som satt nytt världsrekord i att ligga under tatuerarnålarna. I dag läser jag att det kostade honom jobbet. Arbetsgivaren tyckte inte att han var speciellt presentabel med alla skit tatuerad över hela kroppen, så han fick inte sin anställning förlängd. Det borde han tänkt på innan han kladdade ner hela kroppen.

Inga kommentarer: