måndag 17 maj 2010

McDonalds är Årets Arbetsgivare - för framstående insatser för att sänka ungdomslönerna

En hel del svenskar tittade nog på SVT:s granskning av McDonalds. Att man går ut med falsk marknadsföring när man skryter med hur fräsch maten är kanske inte är så allvarligt. Men när granskningen visat hur restaurangcheferna lurar de anställda ungdomarna på löner tycker jag att gränsen är passerad. Arbetade tider stryks, ungdomarna tvingas gå på obetald paus när det är få kunder och ungdomarna luras på OB-ersättningar. Granskningen har dock inneburet att Centerns Ungdomsförbund, CUF, beslutat att ge priset för "Årets Arbetsgivare" till just McDonalds. Beslutsmotiveringen är: "För framstående insatser för att minska lönerna till ungdomar." CUF (Talibancentern) kräver ju att ungdomslönerna ska sänkas, och McDonalds insatser för just detta är ju framstående.

Högeralliansens frustration över att de Rödgröna lyckats enas om en större satsning på infrastrukturen än Högeralliansen själva är tydlig. Regelbundet dyker det upp inlägg där företrädarna från den högra planhalvan kritiserar det rödgröna förslaget. Men intressant är att kritiken inte handlar om att de ytterligare satsningar som görs är onödiga och felaktiga. Kritiken går i allmänhet ut på att satsningarna inte är tillräckliga. Och detta alltså trots att de är större än de egna satsningarna. I dagens HD skriver moderaterna Pia Kinhult och Ann-Charlotte Hammar Johnsson under rubriken Oppositionen missar Skåne. Läser man artikeln kan man få intrycket att det Rödgröna förslaget innehåller färre investeringar i Skåne än Högeralliansens. Verkligheten är att det i det Rödgröna förslaget finns en större satsning än Högeralliansens även i Skåne. Däremot finns t.ex. inte Höghastighetsjärnvägen till Skåne med vilket Pia och Ann-Charlotte är kritiska mot. I deras eget förslag finns ingen höghastighetsjärnväg alls med. I det Rödgröna förslaget finns en början på satsningen med. Mer hinns helt enkelt inte med under den period som förslagen omfattar. Om Pia och Ann-Charlotte är missnöjda med den Rödgröna satsningen så är det uppenbarligen inget mot vad missnöjet med Högeralliansens satsning borde vara.

Vårjogging 2010: Det känns att det inte finns något specifikt mål med löpträningen. Det tar emot mer nu när det inte finns ett lopp inom en snar framtid. Men, jag får hoppas att jag trots detta kan hålla en målsättning om i varje fall två rundor varje vecka. I dag skulle det enligt planen vara en längre runda. Och jag valde därför att kalla 7,6 km rundan för en längre. Den är i varje fall längre än nästa lopp, Skanneloppet. I början kändes det lite tungt. Dels ganska kraftig motvind (var f-n tar värmen vägen?) Dessutom gjorde det lite ont i knät. Men detta släppte efter några kilometer. Själv tyckte jag inte att det kändes särskilt snabbt, mer än möjligen de sista kilometrarna. Men tiden 41.10 var faktiskt 45 sekunder bättre än bästa tiden tidigare i år.

Försämringskassan
Jag hittade förresten ett gammalt citat som jag sparat för framtida användning. Det är sagt av Maivor Isaksson som var arkitekten bakom Försäkringskassans nya centraliserade och toppstyrda organisation. "Jag tror att många tycker att det är roligt att vara med om omställningen, som på sikt kommer att leda till mer nöjda kunder." I dag har vi facit. Det där med kunderna är det nog lite tveksamt med. Personalens entusiasm är nog också lite delad. Men Maivor Isaksson fick sparken!

Inga kommentarer: