lördag 1 maj 2010

Högerns ständiga otur?

Den svenska ekonomin (mätt i BNP) sjönk förra året med 4,9%. Sämsta året sedan andra världskriget kommenterade SCB. Men, det är inte riktigt sant - det är sämst sedan 1921. Kreugerkraschen och andra världskriget resulterade inte i lika dålig ekonomisk utveckling. Sedan andra världskriget har den svenska ekonomin minskat vid två ytterligare tillfällen. 1993 sjönk BNP med 2,1% och 1977 sjönk BNP med 1,6%. Kan ni gissa vad det finns för gemensamt med dessa tre årtal, 1977, 1993 och 2009? Jo, då hade vi borgerliga högerregeringar i Sverige! Tänk vilken otur moderater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater ständigt har?

Islands flagga
Medan de 317.000 islänningarna har lämnats med stora skulder efter att den uppblåsta bankbubblan spruckit så har de ansvarig för fiaskot lämnat Island och lever nu flott i London, på franska rivieran eller i Luxemburg. Dom räddade undan så mycket dom kunde innan bubblan sprack så dom blev inte utblottade, men lämnade sina landsmän kvar med skulderna. Alla har dom flytt fältet och tagit pengarna med sig, och kvar sitter resten av islänningarna med skulderna att betala. Björgólfur Thor Björgólfsson, Hreidar Már Sigurdsson, Sigurdur Einarsson, Jón Ásgeir Jóhannesson osv fortsätter att leva gott. Men det är helt enligt traditionen. När bubblan blåses upp är det de redan priviligierade som gör de stora vinsterna, när bubblan spricker räddar de priviligierade snabbt undan sina vinster medan resten får betala upprensningen efter dom. Vi kan i Sverige t.ex. se att antalet miljonärer fortsatt att öka i oförminskad takt i finanskrisens spår. Dessutom har dom gynnats ytterligare av Högeralliansens skattesänkningar. Medan vi andra nu får betala städningen.

Fylleriet på Valborgsmässoafton följde schemat. Det som möjligtvis räddade upp situationen något var regnet. Men, vi ska också vara ärliga. Alkoholkonsumtionen bland ungdomar är faktiskt sjunkande sedan flera år tillbaka. Och det är vi vuxna som sätter ramarna. Det är vi som fortsätter att glorifiera alkoholkonsumtionen. Det är ofta vi vuxna som förser ungdomar med alkoholen. Vi ska alltså inte försöka skylla ifrån oss.

Jag läste förresten i Computer Sweden att Skatteverket gör precis samma misstag som Försäkringskassan. Stora IT-satsningar som ska lösa alla problem. Men det kostar enorma summor och fungerar inte som tänkt. Skatteverkets IT-pengar är nu slut, men systemet fungerar inte som det är tänkt. Alltså får man antingen få nya pengar, inte få det datasystem man tänkt sig eller säga upp folk för att betala merkostnaderna. Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen. Alla satsar friskt på en toppstyrd och centraliserad organisation.

Slutligen såg jag att alla de 14 miljonerna som uppfräschningen av Storkyrkan skulle kosta nu är förbrukade. Allt är fint och finputsat inför det fina blåblodiga fina folkets bröllop. Men det är ju färdigt för tidigt? Det hinner ju bli smutsigt igen till bröllopet. Dom får lägga en extra miljon de sista dagar för en slutlig uppfräschning.

Inga kommentarer: