torsdag 27 maj 2010

Det går upp - och så går det ner

Mitt uttryck att opinionsundersökningarna "står som spön i backen" blir allt mer sant. I dag presenterar Novus Opinion för TV4 sin andra undersökning för månaden. Den stora vinnaren sedan förra mätningen är Vänsterpartiet som ökar med 1,3% till 6,9%. De båda stora förlorarna är Socialdemokraterna som tappar 1,1% och Moderaterna som tappar 0,9%. Mellan blocken så ökar det Rödgröna blocket med 0,4% till 47,9% medan Högerpartierna tappar 0,9% till 50,2% varav Sverigedemokraterna står för det största tappet och nu ligger på precis 4%. Om vi jämför med valet 2006 så är de stora vinnarna Moderaterna som ökat med 4,1% till 30,3% och Miljöpartiet som ökat med 3,3% till 8,5%. Även Sverigedemokraterna har ökat, med 1,1% till 4,0 och Vänsterpartiet har ökat sedan valet med 1% till 6,9%. Den stora förloraren sedan valet är Centerpartiet som tappat 2,6% (det är en tredjedel av väljarna) till 5,3%, Socialdemokraterna som tappat 2,5% till 32,5%, Kristdemokraterna som tappat 2,1% (det är också nästan en tredjedel av väljarna) till 4,5%. Folkpartiet slutligen har tappat 1,4% till 6,1%. Vi kan alltså se att Moderaterna äter upp sina stödpartier. Medan Moderaterna ökat 4,1% så har deras tre stödpartier sammanlagt förlorat 6,1%. I det Rödgröna samarbetet tappar Socialdemokraterna 2,5%, men deras samarbetspartners ökar med sammanlagt 4,4%. Och det parti som kan rädda en Högerregering, Sverigedemokraterna, balanserar på 4%-spärren. I dag är både Miljöpartiet och Vänsterpartiet större än alla de tre stödpartierna till höger. Min förutsägelse står kvar. Vilket block som får bilda regering avgörs av vilka partier som kommer in / åker ut.

Utförsäkringsministern
Vid årsskiftet slängdes ju i ett slag nästan 15.000 sjuka ut ur sjukförsäkringen som ett resultat av Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) Ättestupalag. I tisdags berättade jag vad som hänt de cirka 2.000 som aldrig ens nådde Arbetsförmedlingen. I dag kan vi se att drygt 5.000 av dessa knappt 15.000 nu är tillbaka hos Försäkringskassan. Dom var så sjuka att det inte var någon idé med Arbetsförmedlingens åtgärder. 1.700 är i någon form av arbete, 100 har återgått till sitt gamla jobb, 300 har fått ett nytt jobb och resten har olika former av subventionerade och anpassade jobb typ lönebidragsjobb. Hur många av dessa som om en tid återkommer till Försäkringskassan i ännu sämre skick återstår att se. De två största grupperna är alltså de som är tillbaka på Försäkringskassan och de som sitter kvar hos Arbetsförmedlingen.

I gårdagens Aftonbladet fanns en 2-sidig artikel, med anledning av premiären på Sex and the city 2, där man frågade några av premiärsnyltarna hur mycket pengar dom lägger på skor och kläder i månaden. Och det ger mig anledning att ta ett nytt kapitel i vår ständigt pågående serie - vår värld saknar inte pengar och resurser, men vi har fördelat dom på tok fel. Carolina Gynning berättar att hon nog lägger ca 20.000 kronor i månaden på kläder, Amelia Adamo lägger 50-100.000 på ett år. Anna Book cirka 10.000 i månaden och Charlotte Perrelli vill inte svara (vilket ju är ett svar i sig). Sedan finns det dom som inte har någonstans att bo, dom som svälter ihjäl. Dom som dör i banala sjukdomar pga brist på medicin och läkarvård. Som sagt, en lite annorlunda fördelning av världens resurser vore inte helt fel.

Vårjogging 2010: Veckans andra runda blev i dag på förmiddagen, och enligt planen var det dags för en kortare runda i dag. Jag valde rundan om Björnås via Bronsåldersvägen och som är 6,0 kilometer lång. Det känns att jag är lite bättre tränad än på länge. Uppförsbackar, som Skogslundsbacken, tar inte helt slut på orken utan man orkar höja tempot direkt man kommit upp. Nu gjorde jag inget allvarligt försök att springa så fort som möjligt utan tiden 32.25 är några sekunder sämre än förra gången. Men i solskenet tycker jag det är fullt godkänt.

Slutligen noterar jag att Major Jan "talibanen" Björklund (fp) blivit socialist och vill öka på den offentliga sektorn och förstatliga verksamhet. Den gode Jan har krävt att A-kassorna förstatligas och görs obligatoriska! Vad blev det av ivern att privatisera? Vad blev det av ivern med valfrihet? Troligtvis är detta bara ett av många led i Folkpartiets panikartade spel för att distansera sig från Moderaterna och köra sitt eget race. Euron. NATO. Skolan. Kärnkraften. Och så vidare.

Inga kommentarer: