onsdag 5 maj 2010

Höga elpriser som gett rekordvinster till eljättarna.

Jag tittade under kvällen på Uppdrag Granskning på SVT1. Programmet granskade de höga elpriserna (och samtidigt de astronomiska vinsterna som de stora elbolagen gör). Under vintern passade ju kärnkraftsföretagen (som ju ägs av tidigare nämnda elbolag) på att hålla ett antal kärnkraftsaggregat stängda för renovering. Effekten av det blev att man fick ta till extra dyr reservelproduktion för att fylla upp behovet. Och systemet är så konstruerat att de priser vi konsumenter får betala sätts efter vad den sista elen som produceras kostar på den Nordiska elbörsen i Oslo. Dvs elbolagen fick ut vad den dyra elen kostade att producera, och gjorde enorma vinster på den stora billiga vattenkraftselen som ju fortfarande kunde produceras billigt. Julafton varje dag hela vintern för eljättarna som Eon, Fortum och Vattenfall. Programmet berättade också om systemet med elcertifikat. Det läggs på några ören på våra elpris som ska betala för nyinvesteringar i "grön" el. Det visar sig att de mesta pengarna (ungefär 3/4) gått till moderniseringar i gamla anläggningar. Där systemet gjort att elbolagen fått hjälp med investeringarna med belopp som varit många gånger högre än vad hela investeringen kostat. Och så blev vinsterna för Eon, Fortum och Vattenfall ännu högre - och våra elkostnader lite högre. Ansvarig minister, Maud "Mauderaten" Olofsson (c) tyckte att allt fungerade jättebra. Jag vet något som inte fungerar jättebra. Något som finns bakom pannbenet på nämnda minister.

Det står nu klart att Sverige måste köpa in ytterligare 3,5 miljoner doser vaccin mot svininfluensan till ett pris av en kvarts miljard kronor från läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline. Ett vaccin som vi är i stort behov av... När den svenska högerregeringen för några år sedan valde att INTE bygga en egen vaccinfabrik tillsammans med bland annat Danmark (något som Danmark ville) så tecknade man istället ett kontrakt med just Glaxo Smith Kline om leveranser. Avtalet innebar att om det internationellt fastställdes att det var en pandemi (som blev fallet med svininfluensan) så förband sig Sverige också att köpa in dubbla doser till alla svenskar. Nu behövdes det bara en dos till vuxna och alla vaccinerade sig inte så vi behövde inte alla doser vi förbundit oss att köpa. Efter hårda förhandlingar har det nu gjorts en överenskommelse om att det levereras bara ytterligare 3,5 miljoner doser för en kvarts miljard kronor. Det är sån't som kallas "bra affärer". Frågan är för vem, det svenska folket eller Glaxo Smith Kline? Nåja, dom håller sig i tre år, så det kan väl bli någon användning för doserna - eller?

Springtimeuppladdning 2010: Jo, då blir det den allra sista gången jag använder den inledningen. I dag var det dags för sista "träningslöpningen" inför Springtimeloppet på lördag. Enligt planen skulle jag i dag ta en kortare runda. Lite med baktanken att kanske springa lite fortare. Jag valde därför att ta den riktigt korta 4 km rundan via Björnås som jag inte sprungit sedan jag inledde vårträningen och det fortfarande fanns snö och is. Men jag lyckades hålla ett ganska bra tempo, och tiden 21.35 på de ganska exakt 4 kilometrar som jag mätt upp den till är fullt godkänt. Så, förhoppningsvis ska det kunna gå relativt bra på lördag. Visserligen har uppladdningen inför loppet varit relativt kort (främst pga en intensivare vinter än vanligt). Men, samtidigt har den nog blivit mer intensiv än vanligt (främst pga god moral och arbetslöshet). Nu återstår bara lördagens lopp. Håll tummarna för startnummer 117.

Så här i tider då det stora samtalsämnet är kungligt bröllop så måste ju även en blogg med heder köra med lite rojalistiska rader. Jag kan därför berätta att släktforskaren Björn Engström spårat vår blivande kunglighets (han Daniel Westling från Ockelbo ni vet) kungliga ättlingar. Och han har bland annat kommit fram till att en av Daniels förfäder var fångvaktare hos Erik XIV. Jaha!

Vidare berättar media om vad som hände när Knugen hälsade på hos Länssjukhuset Ruhow i Jönköping. Normalt gäller ju blomförbud pga allergirisken. Men när så'na fina gubbar som Knugen är och hälsar på kan man ju inte hålla fast vid sådant strunt. Lyckligtvis var det bara en patient som fick ett astmaanfall. Lite får man väl stå ut med för att ha fått vistas i samma hus som en blåblodig övermänniska.

Slutligen vill jag göra en sista påminnelse om att jag gärna tar emot röster i OBH Nordicas Artist Model 2010 tävlingen. Som jag sagt tidigare har jag ställt upp i denna "tävling" där första priset är en resa till Stockholm med professionell uppsnoffning och fotografering. Helt självklart räknar jag inte med att vinna - jag vill helt enkelt inte vinna. Just nu ligger jag på plats 10 i tävlingen, och marginalen för att stiga upp en placering är för hög. Men vad jag sett så pendlar jag mellan plats 10 och 11, så gå in och rösta på mig så att jag säkrar plats 10. Gå först till galleriet och välj sedan att visa deltagarna i röstordning så hittar ni lätt min vackra skäggiga nuna på första sidan. Jag vill poängtera att det tillfälliga skägg som finns på bilden var just tillfälligt och är borta sedan många år. Jag är ännu vackrare nu...

Inga kommentarer: