måndag 10 maj 2010

Euron i soptunnan

WSverige ut ur EU
EU:s nattliga toppmöte för att försöka lugna ner spekulerande slipsnissar verkar att ha lyckats - i varje fall på kort sikt. Det beslut som fattats har mottagits med glädjefnatt på börserna runt om i världen. Och det är ju positivt att ECB nu i princip garanterar allt hur f-n det än går. Det handlar om 720 miljarder Euro, summor som är ofattbara. En positiv effekt av det hela är att intresset för ett svenskt införande av Eurovalutan gått och gömt sig bakom draperiet. Ja, Major Jan "eurotalibanen" Björklund och hans Folkpartiet vidhåller att det ska hållas en ny folkomröstning under kommande valperiod. Men det är mycket ensamt i det lägret. Övriga högerallianspartier har insett det korkade i en sådan folkomröstning inom den närmaste tiden. OBS! Jag har med detta inte sagt rakt ut vad jag tycker om folkpartister - men ni kan ju gissa! Jag hörde Mona Sahlin säga att det är ganska osäkert om hon ens längre tycker att Sverige överhuvudtaget ska införa Euron. Damen är smartare än jag trodde. Fast, en liten ful räv bakom mitt öra tycker att det kanske vore bra med en folkomröstning så snabbt som möjligt om Euron. Den kommer med största sannolikhet sluta i ett nytt Nej, och sedan är frågan begravd för låååång tid framåt.

Gårdagens kommentar om den folkpartistiske pajasen Camilla Lindberg som föreslagit att den svenska sexköpslagen ska avskaffas och att det istället ska tillåtas att det öppnas bordeller i Sverige har fått mig att fortsätta fundera. Denna folkpartistiske riksdagsledamot är samma Camilla Lindberg som också gick emot partilinjen när det gällde FRA-lagen. Och det har fått mig att besöka hennes blogg som heter Folkhjälte, diva & ledamot. Och det säger kanske lite om hur hon ser sig själv. Jag hinner läsa att hon t.ex. ifrågasätter kravet på att barn ska ha hjälm på huvudet när dom cyklar. I hennes "totalliberala" samhälle ska det tydligen vara fritt fram att slå ihjäl sig som man vill.

Men, jag börjar fundera på det här med att vara röstboskap i Riksdagen och följa partilinjen eller lämpligheten att driva egna frågor som går emot det egna partiets åsikter. Jag tycker att det är viktigt att partiföreträdare har rätt att ha en egen åsikt och inte bara vara ett röstboskap. Men, en politiker som gång efter gång hamnar på motsatt åsikt än sitt parti bör nog fundera över sin egen framtid i detta parti. Ett politiskt parti är INTE en språngbräda för den egna personliga karriären. Det handlar om att gemensamt arbeta för att genomföra idéer som man har gemensamt. OBS ordet gemensamt. Håller du inte med ditt parti i fråga efter fråga är det dags att hoppa av. Man är invald på partiets valprogram och inte för sin egen karriär. Jag börjar tro att Camilla är mer diva än folkhjälte.

Vårjogging 2010: Jag har ägnat en hel del tid åt att fundera över vad jag ska kalla mina joggingrapporter nu. Det går ju inte att skriva "Springtimeuppladdning" när loppet är avklarat. Och att skriva "Skanneloppetuppladdning" känns också fel. Det är ju ett drygt halvår till Skanneloppet. Alltså fastnade jag till slut för "Vårjogging" som väl får byta namn till "Sommarjogging" i juni. Till hösten kan väl däremot "Skanneloppetuppladdning" vara lämpligt. Jag känner mig mycket stolt över att faktiskt fortsätta med träningen EFTER loppet jag tränat för. Målsättningen är att försöka få tid (och karaktär) till 2-3 rundor i veckan även i fortsättningen. I dag valde jag en lite längre runda på 11,6 km upp om Maglaremaa. Det är tre veckor sedan jag sprang denna runda sist. De sista dagarnas regn som i dag avlöstes av främst solsken hade gjort bokskogen ännu mycket grönare. Det var så ljuvligt uppe på Söderåsen att jag nästan glömde att springa och istället fick lust att bara lägga mig på rygg och njuta. Men karaktären var god. Jag höll ett ganska bra tempo, och tiden 1.05.30 är 2½ minut bättre än förra gången. Riktigt bra.

Inga kommentarer: