lördag 8 maj 2010

Kapitalismens diktatur

Jag har tillbringat en stor del av kvällen med att titta på Michael Moores Capitalism: A love story. 2 timmars dokumentär om hur amerikanska banker och andra finansinstitut lurar skjortan av det amerikanska folket - med hjälp av politiker med kopplingar till nämnda finansinstitut. Michael Moores humor är effektiv för att få fram hans synpunkter. Den kritik jag skulle kunna säga är att den är väldigt "amerikansk". Ibland är det lite svårt att hänga med i vändningarna om man inte bor i USA och känner till bakgrund. Men om du får en chans - se filmen. Jag missade den när den visades på bio, den hann väl knappt visas alls i Helsingborg. Nu fick jag hyra filmen istället. En verklig höjdpunkt är i slutet när han hänger upp polisens plastremsor runt bankerna och finansbolagen med texten "Brottsplats - inträde förbjudet".

Efter Arbetet
Mer humor är att läsa Röde Orm i Efter Arbetet. I gårdagens tidning delar han ut pris till högerregeringens bästa grodor. Jag för min del håller på Infrastrukturminister Åsa "vägminister" Torstensson (c) som kommenterade de Rödgrönas budgetförslag inom infrastrukturen som ju innebar att byggandet av höghastighetsjärnväg inleddes med sträckorna Göteborg - Borås och Stockholm - Norrköping. Mer hinns inte med under den period som förslaget avser. Banan ska sedan byggas samman och byggas ut till Skåne. Åsas kommentar (i hennes förslag finns ingen utbyggnad alls - bara ännu mer utredande) var "Vad skall göteborgare göra i Borås?" En kommentar som inte föll i god jord hos Borås moderata borgmästare Morgan Hjalmarsson som kontrade med: "Hon är dummare än tåget"!

Fotbollsallsvenskan börjar närma sig halvlek, något som känns lite konstigt eftersom jag inte ens tycker säsongen borde ha börjat riktigt än. Men själva tabellen ser ganska trevlig ut. Faktum är att det är ganska jämnt. Trean i tabellen har 18 poäng. Och det är bara 6 poäng ner till fjortondeplatsen som har 12 poäng. Men i topp har med stor glädje Helsingborg dragit ifrån och ligger 5 poäng före tvåan Malmö som i sin tur är 6 poäng före trean. I botten känner jag exakt samma glädje, AIK är avhängda och har 3 poäng upp till Trelleborg och 6 poäng upp till kvalplats. Kan en skåning med 08-fördomar känna större glädje?

Springtime 2010
Springtimerapport 2010: I dag var det så dags för att visa resultat efter alla träningsrundor på Söderåsen. I går tydde väderleksrapporterna på "skitvä'r" under loppet. Blåst, regn och kyla var vad som utlovats. Men när det kom till kritan blev det inte så farligt. Blåsten var i princip över. Även om det inte var vindstilla så var det inte långt ifrån. Regnet som pågick under natten och morgonen hade också slutat. Men det var mycket fuktigt i luften. Tillräckligt för att det skulle kännas som ett mycket lätt duggregn. Däremot var det kallt. Det bet ordentligt i fingrarna de första kilometrarna innan man fått upp värmen (och blev trött så man hade annat att tänka på). Dessutom var det långa byxor och en långärmad tröja under löpartröjan som gällde. Vi 19 som har sprungit alla 30 loppen fick starta i en liten startgrupp för oss själva. 2 minuter efter elitlöparna. Se'n såg man inte dom mer. Men det var egentligen bättre än vid 25-årsjubileumet. Då fick vi starta tillsammans med elitlöparna. Det var en pinsam upplevelse att se dessa bara försvinna i fjärran när startskottet gick. Nu startade de första motionslöparna 3 minuter efter oss jubilarer. Det gjorde att jag hade funderingar på om jag skulle hinna till första kilometersmarkeringen innan de första var ikapp. Och det gjorde jag faktiskt. Det tog sju minuter innan dom började komma bakifrån. Och sedan pågick detta hela loppet igenom (att jag blev förbisprungen av yngre och mer vältränade löpare som startade efter.) Under sista halvan var det dock fler och fler "gående" löpare som förtagit sig som man kunde springa om igen. Överhuvudtaget så kändes det faktiskt bra att springa. Och efter några kilometer så ändrade jag målsättningen från "bättre än förra årets 59.30" till att kanske lyckas gå in på en tid under 55 minuter (dvs 5.30 per kilometer). Sluttiden blev 54.11 vilket är den bästa tiden på måååånga år. 2006 hade jag 54.01, 2003 blev det 54.14 och 2001 var det 52.52. I övrigt har tiderna varit klart sämre sedan 1997 då jag har lite statistik. Jag måste alltså säga att jag är mer än nöjd. Plats 726 av 1007 fullföljande herrar. Kevins 27.40 på 5 km (plats 49 av 102) är egentligen en ännu bättre prestation. Det är med god marginal hans bästa tid.

Inga kommentarer: