torsdag 1 januari 2009

2009 - här kommer vi

Tjugohundranio - här kommer vi! Nyårslöftena är gjorda, fyrverkerierna är tända och allt skräpet är uppstädat efter festandet. Baksmällan ger sig tillkänna, allt skräpet efter fyrverkerierna ligger kvar på gatan / på lekplatsen / i parken, de sista fyrverkeripjäserna överlämnas till ungarna att leka med under dagen. Nyårslöften - vad ska man med sådana till? För en del gällde första delen, för andra gällde andra delen. Det är förvånande att man kan lägga tid på att köpa in alla fyrverkeripjäser, man kan lägga pengar på att betala dom. Man kan lägga tid mitt i natten på att skjuta upp dom. Men, man kan inte lägga ytterligare 5 minuter på att städa upp efter sig?

Eftermiddagens skogspromenad var vi inte ensamma om. Det var länge sedan jag mött så många på skogsvägar och stigar som i dag. Kanske spelade det in att det var en underbar dag. Strålande solsken och ett par grader under nollstrecket. Kanske var det många som gjorde en bra start på nyårslöftena. Kanske handlade det bara om att förtvivlat gå ner all julmaten. Hur som helst hoppas jag att ni alla som läser detta får ett riktigt bra år. Och så kan vi skänka en tanke till alla de som inte är så lyckligt lottade. För det är nästan alla de andra.

Alla ni som gläds åt en ytterligare sänkt skatt vid årsskiftet kan ju skänka en tanke åt att Sverige är det enda land som infört straffskatt på att bli gammal, föda barn, bli sjuk eller förlora jobbet. Men njut av er egen skattesänkning, ni tillhör de lyckligt lottade.

En annan grupp som är lyckligt lottade är våra EU-Parlamentariker. Dom får en höjning från 53.000 till cirka 70.000 kronor i månaden. Och till detta att dom inte betalar full skatt. Till detta kan läggas att dom har mycket förmånliga resetraktamenten osv också. Till deras heder ska sägas att de flesta är motståndare till höjningen och faktiskt skäms en hel del. Men nu är det med EU på det viset att vi får inte själva bestämma längre.

I Thailand firade man det nya året med att skjuta fyrverkeri - inne på ett diskotek. Ett 60-tal gäster fick sätta livet till. Min första tanke är: hur korkade får man vara? Vad min andra tanke är passar sig inte för att skriva i klartext.

Och i Gaza fortsätter mördandet!

Inga kommentarer: