lördag 3 januari 2009

Cristina okänd - tur för henne

Enligt Aftonbladets undersökning är Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) regeringens tredje minst kända minister. Det är bara Handelsminister Ewa Björling och Infrastrukturminister Åsa Torstensson som är ännu mindre kända. Att nästan hälften av svenska folket inte känner till fru Husmark Pehrsson förklarar att hon faktiskt fick ett så pass högt betyg som 2,6 i betygssättningen av ministrarna. Hade fler känt till hennes verk hade det blivit ännu sämre betyg. Det kan ibland löna sig att vara anonym.

Att eder skribent är statistiknörd är nog något som de som följer "bloggen" har upptäckt. Statistik är ett fantastiskt sätt att beskriva den verklighet vi lever i. Dessutom kan man alltid välja ut siffror som passar ens egna sinnesvärld och hitta stöd för sin egen uppfattning. Jag har tittat på tittarstatistiken från MMS över vad vi tittat på för TV-program under julhelgen och nyårshelgen. Och enkelt uttryckt kan man säga att Public Service SVT sopar mattan med sina kommersiella konkurrenter. Under julhelgen var 16 av de 20 programmen på topplistan från SVT. TV4 fick med 4 program, med bästa program på 12:e plats. Under nyårshelgen var 14 av de 20 programmen på topplistan från SVT. TV4 hade med fyra program och TV3 fick med två program. I julhelgen var det Kalle Anka i topp följt av På Spåret och Allsång på Skansen. I nyår var det Knugafamiljen, Tolvslaget från Skansen och Grevinnan och betjänten i topp. Knugafamiljen!?! Hade verkligen nästan 1,5 miljoner svenskar inget bättre att göra på nyårsafton är titta på pinsamheter?

Anders Rydell och Sam Sundberg har skrivit en bok om den svenska piratrörelsen (piratkopiering av musik, film osv). Och tyckte att lämpligt var ju att på framsidan av boken (Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood) plocka in Pirate Bays logotyp. Och kan man tänka, Pirate Bay har haft synpunkter på att man utnyttjar deras logga för att sälja boken. Dom tycker väl att dom har copyright på den och tycker inte att andra ska kunna använda vad dom skapat för att själva tjäna pengar. Ganska intressant att grupper som tycker att det är fritt fram att stjäla har synpunkter på när man själva blir bestulna.

Rick Falkvinge (filuren bakom Piratpartiet) är ute på tiggarstråt. Partiets pengar är slut så han kan inte få någon lön och hotas därför av vräkning eftersom han inte kan betala hyran. Han tycker att partiets sympatisörer ska skänka en slant till honom. Kan han inte bara kopiera lite hundralappar? Det är ju bara ett papper som kan fotokopieras utan problem. Orginalet finns ju kvar så det är ju ingen som lider skada. Ska det vara fritt fram att kopiera musik, film, dataprogram osv så kan det väl vara fritt fram att kopiera pengar? Eller för att vara allvarlig, kanske skulle man börja ta ut medlemsavgift från medlemmarna istället för att bara satsa på att få så många som möjligt att mer eller mindre gratis registreras sig som medlemmar för att det ska så ut som om man har många medlemmar.

Och mördandet i Gaza fortsätter medan världen mumlar i skägget!

Slutligen noterar jag att förra kvartalet äntligen innebar ett trendbrott för Sven Tycker. Den totala textmängden under fjärde kvartalet 2008 har krympt sedan tredje kvartalet. Framsteg!?

Inga kommentarer: