fredag 2 januari 2009

Höj skatterna - för de som har råd!

I min ständigt pågående serie om att världen inte har brist på resurser, men däremot har vi fördelat dessa på ett felaktigt sätt, har vi nu kommit till nästa kapitel. Egentligen borde inte människor behöva svälta, inte behöva dö i sjukdomar som det finns botemedel mot. Det finns resurser i världen för att råda bot på det här på en ganska kort tid. Men, medan vissa har så mycket att dom inte vad dom ska göra av sina pengar svälter människor i världen hela tiden. Barn dör på grund av sjukdomar som går lätt att bota. Handikappade tvingas leva utan de hjälpmedel som egentligen finns. Människor saknar bostad, saknar kläder. Och samtidigt har alltså andra så mycket att dom inte vet vad dom ska göra med allt sitt överflöd, Inom tre år räknar man med att Sverige blir nästa land i världen (efter USA och Ryssland) som erbjuder rymdturism. För en kostnad av cirka 1,5 miljoner kronor räknar Virgin med att från Esrange och Kiruna kunna skicka upp de första rymdturisterna från Sverige. För de 1,5 miljonerna får man 2,5 timmar i rymden. Det är 10.000 kronor i minuten. Varje minut hade kunnat rädda livet på ett antal människor. Jag för min del kan inte se några argument mot att öka progressiviteten i skatterna och återinföra förmögenhetsskatten!

Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) har infört ett antal ättestupan i sjukförsäkringen. Bland annat innebär det att den som varit sjukskriven under ett år får sänkt ersättning om man inte lider av en "mycket allvarlig sjukdom". Det visar sig nu att av de som berörs har 2.000 fått behålla den högre sjukpenningen medan cirka 76.000 fått ersättningen sänkt. Och det räcker inte med det. De som inte bedömts har just denna "mycket allvarliga sjukdom" kommer att få sin sjukpenning indragen när dom varit sjuka 2,5 år. Sedan kvittar det hur sjuka dom är. Cancerbehandling, svåra olyckor osv. Det kvittar. Sjukpenningen dras in, och det finns inget beslutat vad som egentligen ska hända alla dessa när dom når fram till ättestupan. Egentligen är det förvånande att ministern i Aftonbladets omröstning fått ett så pass högt betyg som 2,6. Plats 19 av de 22 ministrarna. Det är tveksamt om hon ens förtjänar något betyg alls!

Antalet döda i Afghanistan ökar. Under 2008 dog 270 utländska soldater (knappt hälften amerikaner) medan det under 2007 dog 169 utländska soldater. Det finns i dag cirka 70.000 utländska soldater i Afghanistan, knappt hälften av dessa från USA. Men avsikten är att antalet soldater ska utökas. USA ska skicka ytterligare 20.000. Storbritannien ska fördela om sina styrkor från Irak till Afghanistan. Och även Sverige ska öka sina styrkor i Afghanistan. Allt detta för att bekämpa de talibaner som tar kontroll över allt större del av landet. Samma talibaner som för bara några år sedan utrustades av USA för att bekämpa ryssarna i Afghanistan!

Till "Dagens tönt" utnämner jag Höganäs moderata kommunalråd Péter Kovács som gjort stort nummer av att Höganäs som första kommun i landet infört Euron som parallellvaluta. Allt som ett jippo för att dra en lans för att Sverige ska gå över till Euron. Egentligen är Péter (som vanligt) ute och reser. Dels var man inte först, Haparanda som har mycket gemensamt med Eurolandet Finland, var först. Och för det andra så är det egentligen inget nytt att man i affärer på turistorter kan betala med andra valutor. Euro och Dollar främst. Det kunde man redan innan i de cirka hälften av butikerna i stan som hoppat på jippot. Men för Péter är jippot viktigt. "Dagens tönt" som sagt!

Inga kommentarer: