söndag 4 januari 2009

Israel ut ur Palestina (inklusive Gaza)!

Den israeliska attacken mot Gaza fortsätter. I går på kvällen inleddes en markinvasion av det tättbefolkade "koncentrationslägret" och dödandet fortsatte. Av de uppgift som finns tillgängliga när jag skriver detta så har de israeliska ockupationstrupperna skurit av Gaza i två delar och fortsätter mördandet av palestinier i området. Målet för den israeliska attacken (som uppenbarligen varit planerad mycket länge) är att slå ut det militära Hamas. De israeliska trupperna är tekniskt och militärt sett totalt överlägsna och det är mycket möjligt att man kan tillfälligt minska Hamas militära styrka. Vad man dock kommer att göra är att kraftigt öka Hamas stöd både bland palestinierna och bland människor utanför Palestina. Och, det vill jag påstå, det är direkt skadligt för en fredlig framtid. Hamas står inte för någon fredlig utveckling, och att som Israel gör, alltså göra precis som Hamas egentligen vill, är direkt skamligt. Tyvärr blockeras FN totalt av att USA i sedvanlig ordning låter Israel göra som dom vill. Dödandet kommer därför att fortsätta. Än så länge har den nu uppflammade konflikten kostat ungefär 100 gånger så många palestinska liv som den kostat israeliska liv. Positivt är att Utrikesminister Calle Str... f'låt Bildt uppenbarligen insett att den blockad av Gaza som inleddes efter Hamas seger i de demokratiska valen var ett stort misstag. I Calles krav fanns nämligen att blockaden måste upphöra. Men den blockaden ställde ju bland annat EU upp på. Hade man inte gjort detta utan sett till att Gaza fått rätt att importera livsmedel, mediciner och bränsle hade kanske inte konflikten tagit fyr igen. Hamas primitiva raketer mot mål i Israel är ett svar på just blockaden. Israels mördande av palestinier i Gaza uppger man vara ett svar på dessa raketattacker. Världen har mycket att skämmas för!

Det har utbrutit en ny naturgaskonflikt mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland har stoppat leveranserna av naturgas till Ukraina eftersom Ukraina inte betalt räkningarna. Konflikten bottnar i att Ryssland inte längre ville erbjuda Ukraina vänskapspris på naturgasen sedan Ukraina bestäms sig för att säga upp de vänskapliga förbindelserna med Ryssland och istället söka sig mot ett EU-medlemskap. Ryssland menade då att om man från Kievs sida inte ville vara goda vänner med Moskva fanns det ju ingen anledning att leverera till vänskapspris utan då får Ukraina vara så vänliga och betala marknadspris istället. Medan man från Ukrainas sida både vill ha kakan och äta upp den. Eftersom räkningarna inte betals till Gazprom har dessa stoppat leveranserna. Problemet är att en stor del av Rysslands naturgasexport till övriga Europa passerar genom Ukraina. Ryssland hävdar att den mängd gas som ska vidare till övriga Europa är höjd, men det kommer mindre mängd fram. Och från rysk sidan hävdar man att det är Ukraina som "stjäl" mellanskillnaden. Från rysk sida har man nu begärt att EU ska övervaka leveranserna. Från Ukrainsk sida kanske man ska inse att man kan inte fortsätta att ta emot mutor (dvs vänskapspris på naturgasen) men inte göra vad som förväntas för mutorna (dvs stanna i den ryska maktsfären).

Och kylan har verkligen tagit grepp om oss stackars skåningar. Det är kallt som f-n att gå ut och gå. Lyckligtvis skiner solen mestadels, så om man är rätt klädd är det trots detta ganska skönt att gå ut och gå en promenad.

Inga kommentarer: