måndag 5 januari 2009

Stolppa religiösa fundamentalister - överallt

Och mördandet i Gaza fortsätter. Antalet döda i Gaza har för länge sedan passerat 500. Mångdubbelt fler är skadade och ska få vård från sjukhus som saknar medicin, som saknar elström och som saknar bränsle i övrigt. Och man kan fortfarande höra människor som försvarar Israels rätt att bomba ett folk till underkastelse. De enda som på sikt vinner på mördandet är just de extrema islamska grupperna. Dom får sympati från folken eftersom dom i varje fall gör något istället för att bara prata. Detta leder ju inte till något menar man. Jag vill än en gång poängtera att jag inte har någon som helst sympati för Hamas (eller andra religiösa grupper - det kvittar om det är islamister, ortodoxa judar eller...).

Eder skribent blev citerad i dagens Ring P1. Nå'n av dessa israelvänner som trots allt finns försökte dra parallellen till att Sverige hade skjutit en massa missiler över Norge, och han undrade vad Norge då hade gjort. Min inmejlade motfråga var vad han tror att svenskarna hade gjort om Norge hade blockerat alla gränser in och ut från Sverige och inte tillåtit att livsmedel, medicin eller bränsle fördes in eller att människor reste in och ut samtidigt som tusentals svenskar hölls fängslade i Norge?

Hawaiiflagga
I Svenska Dagbladet läser jag en lite udda artikel. Denna handlar om en växande rörelse på Hawaii som arbetar för att ögruppen ska frigöras mer eller mindre från USA. Hawaii var fram till 1893 en monarki. Sista drottningen Liluokalani störtades då och sattes i husarrest. 1898 annekterades ögruppen av USA, och blev 1959 amerikansk delstat. Många infödda Hawaiibor hävdar nu att ögruppen helt styrs av amerikansk turistindustri och den amerikanska militären. 1999 gav en internationell medlingsdomstol i Haag "Kingdom of Hawaii" rätt mot USA. USA vägrade dock att erkänna domstolen. 1993 utfärdade dåvarande presidenten Bill Clinton en ursäkt för övergreppen 100 år tidigare. Det skall påpekas att i dag är de infödda hawaiiborna i stor minoritet på Hawaii. Som kan ses av Hawaiis flagga handlar det om anknytning till Storbritannien.

Kylan fortsätter. Det var inte alls behagligt att promenera till jobbet i morse med en temperatur på under 10 minusgrader. Nu ska jag i och för sig inte klaga allt för mycket eftersom det inte blåser och jag ju inte har så långt att gå. Men, det är morgnar som denna som man längtar till sommaren. I sommar kommer jag traditionsenligt att klaga på värmen och längta till hösten...

Apropå mina tidigare synpunkter på subventionerna av flyget så ser jag att flygplatsen i Pajala än så länge kostat 55 miljoner. Så mycket flyg har det däremot inte varit. Mesta radiotrafiken handlar om snöröjningen. Om jag läste rätt så har man två personer heltidsanställda för att hålla landningsbanan ren från snö ifall man under vintern kan få till stånd avtal om flygningar. 55 miljoner!?! Det hade Pajala kommun fått mycket för!

Inga kommentarer: