fredag 9 januari 2009

Försäkringskassan i nya kriser

Statskontoret har gått ut och varnat för ökade balanser hos Försäkringskassan. För året finns tydligen ett underskott på 900 miljoner kronor. Pengar som måste rationaliseras bort (dvs minskad personal) om inte Regeringen skjuter till nya pengar. Men enligt Regeringens planer ska anslagen nu börja skäras ner eftersom det nu är dags att ta ut vinsterna med den nya organisationen som ju ska vara rationellare enligt teoretikerna. Teorin gick ju ut på att centraliserad och toppstyrd handläggning skulle vara effektivare och de inbesparade pengarna skulle investeras i ökat IT-stöd. Tyvärr har IT-stödet blivit mycket dyrare (och dessutom sämre) samtidigt som centraliseringen inte alls gett de vinster som man räknat med. Min tanke går som vanligt till mina gamla arbetskamrater. Fiaskot med den nya organisationen har krävt ett stort övertidsuttag. Pengar som ska betalas. Dessutom har man tillfälligt strukit kontroller som skulle göras enligt anvisningarna. När dessa nu ska återinföras krävs ju ännu mer arbete med ärendena.

FN:s säkerhetsråd lyckades tydligen i går enas om en resolution som kräver en omedelbar och stadigvarande vapenvila i Gaza. Till och med USA verkar ha tröttnat på Israels aggression och valde att inte rösta emot. Vilket innebar att resolutionen antogs. Som väntat har både Israel och Hamas tillbakavisat kraven på eldupphör. Ingen av dessa parter vill ha ett slut på mördandet. Israel tror (och har alltid trott) att dom kan vinna freden på slagfältet. Och Hamas vet att dom har mer stöd när det är våld på gång än när det är fred på gång. Det är nu dags att se till att Hamas inte får fler vapen, att USA slutar förse Israel med vapen. Att Gazaborna får rätt att fritt importera och exportera det som behövs. Att Gazaborna fritt får resa ut och in och fritt får ta emot besök. Detta kan lösas genom att FN / EU osv får ansvar för att bevaka gränserna istället för att Israel blockerar dessa. Gaza har gräns mot Egypten och har möjlighet till import sjövägen. Men allt blockeras av Israel eller av Egypten (på order av USA och Israel).

Från Gaza rapporterar FN-organet Ocha om hur israeliska trupper först fört ca 110 palestinier in i en byggnad (hälften barn) för att några timmar senare bomba byggnaden. 30 personer dog! Någon som får associationer till tyska koncentrationsläger?

Sven Tycker börjar utvecklas till TV-recensionernas paradis. I går på kvällen såg jag mesta delen av en dokumentär på TV4 om amerikaner och deras förhållande till vapen och skjutande. Det var en orgie i smällande och pangande på skjutbanor där barn och vuxna lekte med mordvapen av alla de sorter. Mer än hälften av alla vapen som säljs i världen köps av en amerikan. Det är drygt 40 gånger så stor chans att amerikanen sedan skjuter en vän, granne eller familjemedlem än en inbrottstjuv eller motsvarande. Jag tycker det är underbart när man får sina fördomar bekräftade!

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Från Gaza rapporterar FN-organet Ocha om hur israeliska trupper först fört ca 110 palestinier in i en byggnad (hälften barn) för att några timmar senare bomba byggnaden. 30 personer dog! Någon som får associationer till tyska koncentrationsläger?"

Missbrukar man ordet koncentrationsläger tappar det till slut sin mening...

Sven Tycker sa...

Likheterna är stora, även om vi naturligtvis ska erkänna att det systematiska mördandet av judar, romar, politiska motsåndare osv i Hitlertyskland var ett eller flera snäpp värre.