lördag 1 mars 2008

Moderat girighet

Politikerna i Stockholm är högst betalda i landet. Och det kanske inte är så underligt eftersom Stockholm är störst. Men, det visar sig också att i kommunerna runt Stockholm betalar man mer än i jämförbara kommuner i andra delar av landet. I redovisningen, som jag läste i Metro i går, tas som exempel att kommunalrådet i Upplands Väsby har samma ersättning som kommunalrådet i mångdubbelt större Göteborg. Det redovisas också en tabell över de 5 högst betalda politikerna i landet. Men det saknas ett påpekande i redovisningen om ett intressant faktum. Alla de högt betalda är moderater! Kommunalrådet i Upplands Väsby, Jan Holmberg, är moderat medan kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, råkar vara sosse. Och 5 i topplistan innehåller också bara moderater. Att Chris Heister (m) i Stockholms Läns Landsting med 100.000 toppar listan är kanske inte så fel. Stockholms Län är ju också störst. Och att Kristina Axén Olin (m) i Stockholms Stad kommer tvåa med 99.920 är väl inte heller fel. Stockholm är största kommun. Men se'n kan vi verkligen undra över girigheten. Trea är Lars-Ingvar Ljungman (m) i Vellinge med 99.000 (han efterträdde nyligen Göran Holm (m) som själv låg i topp), Lars-Erik Salminen (m) i Solna med 78.780 och Erik Langby (m) i Nacka med 78.374 finns också med på 5-i-topp listan. Varför ligger traditionellt högerstyrda kommuner högre än t.ex. Göteborg och Malmö? Kan det ha något med moderat girighet att göra?

Drygt 30 palestinier (däribland flera barn) dödades i dag på morgonen i Gaza sedan Israel attackerat ett flyktingläger. Detta gör att närmare 70 palestinier dödats den sista veckan som hämnd för att en israel dödats av en palestinsk robot. Det säger lite om synen på människovärde bland en del i ledningen i Israel. Det var inte för inte som en israelisk minister för ett par dagar sedan använda samma ord om attackerna på Gaza som används för att beskriva Förintelsen i Tyskland under Hitlertiden. Han ansåg alltså att palestinierna förtjänade att utsättas för samma behandling som judarna i Nazityskland!

Jag noterar förresten att Anders Borg har tvingats att akut skriva ner prognosen för den svenska ekonomin. Det är inte så många månader sedan man förutsåg en tillväxt på 3,2% för 2008. Nu tror man på 2,0%. Det börjar närma sig tvärstopp. Men det beror naturligtvis på den internationella avmattningen och inte på Högeralliansregeringen. Däremot berodde de goda siffrorna förra året på just Högeralliansen, inte på den internationella konjunkturen. Eller vad tror NI att Anders Borg hävdar?

De två första månaderna det här året har varit blåsiga. Enligt en beräkning i gårdagens Aftonbladet har det varit storm (eller till och med orkan) någonstans i Sverige under 22 av de 58 dagarna fram till 27 februari. Under 13 av de 27 dagarna i februari hade det blåst minst storm någonstans i landet. Själv skulle jag vilja säga att jag är trött på att det passerar i varje fall två "stormar" i veckan. Man hinner knappt resa upp trädgårdsmöblerna innan man får hämta dom i vinbärsbuskarna igen.

Inga kommentarer: