torsdag 13 mars 2008

Svenskt rättsväsende

Vad är det för lagar vi har i Sverige? Och är det svenska lagar som gäller i Sverige? Ja, det är två frågor man kan ställa sig med anledning av två ärenden.

Vi börjar med frågan om det är svensk lag, eller amerikansk lag, som gäller i Sverige. De två män från Somalia som sitter häktade för terrorbrott anklagas av åklagaren, Ronnie Jacobsson, för att stödja en terrororganisation i Somalia som heter al-Shabaab. Den intressanta frågan är om det är en terrororganisation? USA har terrorstämplat den. Men amerikansk lag gäller inte i Sverige. Varken EU eller FN, som kanske skulle kunna ha påverkat svensk lag, har terrorstämplat organisationen. Al-Shabaab för en väpnad kamp mot de etiopiska styrkor som ockuperar delar av Somalia. Men enligt internationell rätt har man rätt att använda vapen för att bekämpa en ockupationsstyrka. Att USA terrorstämplat organisationen beror på att den etiopiska ockupationen har amerikanskt stöd, och dessutom är dom ju muslimer. Männen förnekar att man skickat några pengar till al-Shabaab. Dom hävdar att dom inte ens stödjer organisationen. Det pekar mot en skandal!

Den andra frågan handlade om vad det egentligen är för lagar vi har i landet? Överåklagare Christer van der Kwast är mycket kritisk till den friande domen mot de pengakåta Skandiadirektörerna Lars-Eric Pettersson och Ulf Spång. Det han bland annat reagerat på är motiveringen i domen om att det inte är sannolikt att män i deras ställning skulle riskera att utsätta sig för risken att begå brott. Eftersom dom är så fina herrar så begår dom nog inte brott, och eftersom dom nog inte begår brott så kan dom ju inte vara skyldiga. Christer van der Kwast är upprörd (och kommer nog att överklaga den friande domen), och jag är mer än det. Det hela är en skandal.

Springtimeuppladdning 2008: För att klara målsättningen om 3 löparrundor denna veckan hade jag planerat in en runda även på onsdagen. Jag blev därför något besviken när regnet pissade ner i går på morgonen. Det värsta var över tills jag skulle iväg till tåget sedan jag skickat iväg Kimmy med skolskjutsen. Men för säkerhetsskull tog jag på mig regnbyxor och regnjacka. När jag kom till Helsingborg sken solen..... Nu var vädret ganska växlande under dagen, ömsom regn, ömsom sol. Hur som helst, strax efter sju på kvällen kom jag iväg på den sedvanliga sexkilometersrundan. Det kändes ganska bra, så jag tyckte jag höll ett ganska bra tempo. Måndagens säsongsrekord vad gäller flåsande och mjölksyra i Tingvallaskogens uppförsbackar överträffades inte heller. Det kändes därför nästan som en besvikelse när tiden 30.55 var oförändrad från i måndags.

Dagens skratt fick jag när jag läste ett klipp från Nerikes Allehanda. Dom berättade en ögonblicksskildring av den nya moderna Försäkringskassan. En stor del av personalen i Örebro ska gå över från fasta telefoner till bärbara dito. Så när personalen för ett par dagar sedan kom till jobbet hade ansvariga enligt order kopplat ur de fasta telefonerna ur nätet. Problemet var att de bärbara telefonerna inte hade distribuerats. Så där stod personalen - utan telefon att varken ringa ut på eller ta emot samtal på. Det är dagens toppstyrda centraliserade Försäkringskassa i sin prydnad. Fast egentligen gjorde det ju inte så mycket. För, som jag berättade i går, det går inte att få tag på sin handläggare ändå även om han/hon har en telefon.

Slutligen ser jag att dom har problem i Hässleholm. Ägare till kamphundar hetsar sina hundar till att bita i träden så dessa dör. Jag är övertygad om att en stor del av kamphundsägarna i landet har mindre innanför pannbenet än deras hundar!

Inga kommentarer: