måndag 17 mars 2008

Oväntad förmögenhet

I går när jag var inne på min Internetbank för att betala lite räkningar upptäckte jag att jag blivit förmögen. Det visade sig att det gjorts en inbetalning på ett sparkonto jag har. Det skulle egentligen inte finnas några pengar där (så mycket sparar jag...). Men helt plötsligt har det gjorts en bankgiroinbetalning på kontot. Texten lyder "Traded 0802", och jag har faktiskt ingen aning om var pengarna kommer från. Vad jag kan minnas har jag inte lämnat det här kontonumret till någon. Hur som helst gjorde jag ett besök på ett Nordeakontor under dagen och bad om hjälp om dom kunde se vem som skickat pengarna. Men dom kunde inte ge så mycket mer upplysningar. Rådet jag fick var att avvakta och se vad som händer, men att inte röra pengarna. Skulle det komma mer pengar fick jag återkomma. Summan? Ja, 199 kronor är ju ingen direkt förmögenhet. Men det ska väl bli några ören i ränta......

Finanskrisen i USA fortsätter att utvecklas. Dollarn har krupit under den magiska gränsen 6 kronor. Den amerikanska banken Bear Stearns har kraschat och har (med hjälp av den amerikanska riksbanken) fått tas över av konkurrerande JP Morgan. Fler finansföretag och banker är på gång att gå under. De amerikanska statsfinanserna är under isen. Budgetunderskottet slår ständigt nya rekord. Statsskulden växer med oöverträffad hastighet. Och medan t.ex. den svenska statsskulden vägs upp av statliga tillgångar saknar den amerikanska staten motsvarande tillgångar. Det amerikanska handelsunderskottet är också rekordhögt. Betalt genom att prångla ut dollarsedlar i världen. Dollarsedlar som blir allt mindre värda. En dag kommer människor, företag och länder att växla in sina dollar, och då kommer dollarn att krascha. Ett begynnande problem för USA är att allt färre vill använda dollarn som världsvaluta. Här tar Euron över. Och när dollarns roll som världsvaluta är över är också USA:s roll som ekonomisk supermakt över.

I Riga marscherade i helgen cirka 1500 veteraner från Hitlertysklands Waffen-SS-förband för att hedra sin insats på Hitlertysklands sida under 2:a världskriget. Stödet för Nazi-Tyskland var, tyvärr, stort i de Baltiska staterna. Och tydligen skäms man inte ens.

Och i Stockholm sitter tre nazister från Svenska motståndsrörelsen häktade för grovt vapenbrott. Några har släppts på fri fot men är fortfarande misstänkta för vapenbrott. Polisen har gjort flera stora vapenbeslag. På ett ställe fanns så mycket vapen och ammunition att man fick utrymma flera bostäder i närheten.

Men alla terrorister är islamister enligt SÄPO!

Slutligen ser jag att Aftonbladet berättar att när jurygrupperna skulle välja vilken av låtarna (jo, det är faktiskt en tävling mellan låtar - inte artister) som skulle vinna den svenska uttagningen till Eurovision SONG Contest så fick dom innan sändningen se upptagningar med låtarna. Ett pangframträdande med Charlotte Perrelli, men mindre lyckade framträdande från många av konkurrenterna. Dom hade i princip redan bestämt sig (precis som svenska folket) innan sändningen.

Expressen (med lokala upplagor i syd och väst) berättar att Charlotte Perrelli hade en extra sångerska bakom scenen för att det skulle låta kraftfullare. Allt för att Christer Björkman skulle få rätt vinnare, när nu inte Carola lyckades. Eller det är bara jag som tycker det är spännande med konspirationer. I går berättade jag att Charlotte Perrelli fick startnummer ett (det startnummer som anses vara fördelaktigast). Observera, det lottades inte ut, det var Christer Björkman som gav det till henne.

Vem var det som påstod att jag gnäller?

Inga kommentarer: