tisdag 4 mars 2008

PPM-bluffen

Har ni fått det där stora orange kuvertet som dyker upp med jämna mellanrum i brevlådan. Ett led i privatiseringsivern av pensionssparandet. En politisk kompromiss för att ta död på ATP-pensionen (kollektivt sparande) och istället införa ett individuellt sparande. Hela tiden översköljs vi av propaganda om hur viktigt det är att välja rätt fonder. Jag har gjort mitt val i alla fall. Mitt val blev att inte välja någon fond. Resultatet blir att pengarna hamnar i Premiesparfonden. Och eftersom många inte gör något val (medvetet eller av lathet eller av okunskap) så har detta blivit den överlägset största fonden. Den är mångdubbelt större än den största av de valda fonderna. Och faktum är att vi som inte valt faktiskt gjort ett bra val. Av de 781 fonder som finns att välja mellan, så har de flesta (56%) gått sämre än Premiesparfonden. Och lägger du till detta till att avgiften (som har stor betydelse för den slutliga pensionen) för den stora Premiesparfonden är 0,15% medan snittet för de andra fonderna ligger på 1,34% så blir det ännu bättre. I korthet, vi som inte valt kommer i de flesta fall att få en högre pension än alla de som gjort ett val. Vinnarna har inte varit pensionsspararna, vinnare har banker och fondbolag varit. Men det var väl det som var meningen också med hela PPM-reformen!

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
En internutredning gjord av EU:s revisorer har visat att ett 40-tal av EU-Parlamentets ledamöter fifflat med de bidrag på motsvarande 150.000 kronor/månad dom får för att avlöna assistenter. Dom har helt enkelt fifflat så att pengarna hamnat i deras egna fickor istället. Men budgetkontrollutskottet har beslutat att rapporten ska vara hemlig. Inte ens en rapport med namnen borttagna får komma ut till offentligheten. Att det ändå kommit ut beror på en ledamot i EU-Parlamentet som läckt ut delar av rapporten på en blogg.

Det har beslutats om ytterligare sanktioner mot Iran. Inte för att Olof Palme pristagerskan Parvin Ardalan inte fick lämna Iran för att få sitt pris i Stockholm. Utan skälet är Irans kärnkraftsprogram (som många hävdar också är ett kärnvapenprogram). Fast jag har inte hört talas om några sanktioner mot Israel för pga dess kärnvapen. Men det förklaras nog av att det är USA som bestämmer. Och enligt Vita Huset och Pentagon har USA:s allierade rätt att ha kärnvapen, men inte de som anses vara USA:s fiender. Själv tycker jag att varken Iran eller Israel ska ha rätt att ha kärnvapen. Och kärnkraften borde kanske också begränsas ordentligt.

Inga kommentarer: