torsdag 20 mars 2008

Hej då Macken

Ja, inte direkt Macken, men "Hej då Försäkringskassan" blev det. Det kändes lättare än jag trodde att för sista gången lämna den arbetsplats jag haft i mer än 33 år. Ja, det har ju varit rent fysiskt olika lokaler. I Åstorp har jag hunnit med tre olika lokaler och två olika i Helsingborg. Men nu är det slut. Jag vill än en gång passa på att tacka alla goda arbetskamrater jag haft. Ibland när kritiken mot Försäkringskassan är som värst och man skjuter budbäraren (personalen alltså) istället för beslutsfattarna (dvs politiker och ledning) så framställs det som om de som jobbar på Försäkringskassan är omänskliga sadister. Detta är helt fel. I stort sett alla jag kommit i kontakt med under mina 33 år har gjort vad dom kunnat för att göra arbetet på ett effektivt och medmänskligt sätt - enligt de lagar och föreskrifter som gäller. Men ibland måste man fatta beslut som är negativa för den som söker en förmån eller bidrag. Alla ni som har slitit och som fortfarande sliter på Försäkringskassan - Tack!

Mats Odell vet tydligen mer än vi andra (vilket när det gäller den mannen förvånar), men han planerar tydligen en snabblag för att kunna rädda svenska banker som är på väg att gå i putten. Eftersom det tydligen är brådis är det något på gång, något som vanligt folk inte ska få veta förrän det är för sent. Har de svenska bankerna slösat bort sina pengar i Baltikum?

En annan lag som är på gång ska stadga att svenska är huvudspråk i Sverige. Även om detta för de flesta är självklart, så står det inget om detta i lagen. Om det behövs en lag eller inte vet jag inget om. Men nog finns det anledning att för gemene man (och företag) att fundera lite i frågan. Det är inte tuffare / finare / smartare att bravera med engelska i tid och otid. När svenska företag gör reklam i Sverige riktad till svenskar, men gör det på engelska är det mest fånigt. När det står Sale istället för Rea skrattar jag. Och när töntar ska krydda sina texter (eller tal) med löjliga engelska uttryck tappar dom i mitt förtroende. Jag undviker om möjligt töntfirmor som tror att det är tufft att använda engelska. Bojkotta engelskfånarna! Men om det behövs en lag är jag tveksam till. Det räcker med sunt förnuft.

Jag glömde i går att glädjas över att 08:ornas hopp i hockeyns slutspel (Djurgården alltså) åkte ut så det rök om det redan i kvartsfinalerna. Alltid något att vara glad över.

Att den riktigt råa och fula dumrasismen inte är utrotad läste jag om ett bevis för i Dagens Medias nyhetsbrev. Dom hade lyckats läsa bloggen från sonen till en av sängföretaget Hästens direktörer. Den unga spolingen berättar när han kommer till pappa i Sydafrika om "Husniggern", om att "niggerna ska fan få slita för sitt levebröd" och så vidare med uttryck som jag skäms för att ens citera. Inte ens den utbildning fint folk ger sina barn innehåller tydligen hyfs och anständighet. Själv ger jag Hästens en spark i röven!

Inga kommentarer: