onsdag 5 mars 2008

Kosovo får efterföljare

Sverige har nu erkänt Kosovo. Och jag har väl tillräckligt många gånger förklarat min ståndpunkt. Men det känns onekligen lite kymigt att känna att min åsikt ligger närmare Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt än vad den officiella socialdemokratiska kritiken försöker föra fram. Jag har inte sett någon förklaring till varför (S) vill ha så brådis med erkännandet av Kosovo, men inte av en mängd andra krishärdar. Jag vill inte tro att det bara handlar om att främst hitta något att klaga på. Det skall påpekas att det bara är drygt 20-talet länder som erkänt Kosovo. En del EU-länder, USA och några USA-vasaller.

Först i kön att vilja behandlas på samma sätt som Kosovo visade sig Sydossetien bli. "Landet" som är en del av Georgien har i praktiken fungerat som självständigt i 10 år. Parlamentet i Sydossetien begär nu av EU, FN och Ryssland att bli erkända som en självständig stat. Det ska bli spännande att se vilka som nästa i kön. Och det ska bli spännande att se om USA erkänner Sydossetien. Georgien räknas väl till USA:s vänner medan Sydossetien har visst stöd från Ryssland. Kan ryssarna erkänna Sydossetien men inte Kosovo, och USA göra tvärtom? Spänningen stiger, vilka fler vill bli erkända?

Jag lyckades få in en insändare i Aftonbladet i dag. För några dagar sedan var det en signatur som trodde att vi på Försäkringskassan fick någon sorts bonus på indragna sjukpenningar. Och trots att jag är mycket kritisk till Försäkringskassan blir jag personligen ganska sårad när man gör det lätt för sig och skjuter budbäraren (personalen på Försäkringskassan) istället för att kritisera de som har skulden. Dvs politiker och FK:s ledning. Nu kom min insändare att handla en hel del om kritik av FK också. Men man hade strukit en del, som jag tyckte gjorde att det kändes stympat. Men helt fel blev det inte.

Jag passade under gårdagskvällen på att besöka Föreningen Söderåsens Naturs årsmöte på Kulturhuset Björnen här i Åstorp. Det som främst lockade var en bildvisning från Peru. 1 tim 20 min och 14 sek tog det att visa över 1000 bilder från en resa i Peru. Det var en ren orgie i fåglar. Att räkna hur många man hann se var det inte tal om. Resenärerna hade bockat för 696 olika arter. Och det känns som om dom flesta fanns med på bild. Verkligt sevärt, och alla de medlemmar som inte passade på gick miste om något.

För övrigt har det blivit ordentligt med snö helt plötsligt. Flera millimeter... Det som kom i går på kvällen ligger till stor del kvar. Mycket underligt med vitt på marken.

Inga kommentarer: