söndag 9 mars 2008

Om negativt firande

Jag firade under gårdagskvällen. Eurovisionsschlagerfestivalmaratonloppet har kommit in på andra varvet. I vissa länder är det några experter som väljer ut en låt, och sedan sänder TV den stora Tävlingen. I andra länder sänder man faktiskt en egen intern tävling för att välja ut bidraget. Sverige har upptäckt att det blir bra TV (!?!), i varje fall lockar det mycket tittare om man drar ut på urvalet. Så här sänds först 4 program för att välja ut de första 8 låtarna till det riktiga urvalsprogrammet. Och i går sändes alltså det riktiga töntprogrammet. Där en del av de låtar som man redan kommit fram till inte platsar, nu ska få en andra chans att kvalificera sig, fast dom alltså redan ratats. Nu återstår äntligen bara det riktiga urvalsprogrammet. Och att jag firade i går beror alltså på att Carola åkte ur direkt. Jag gick direkt ut och drack ett glas påskmust för att fira och sket sedan totalt i resten av sändningen.

Jag läste i bladet för några dagar sedan att lillprinsen Carl Philip gått en intensivkurs i att driva eget företag vid en privatskola i Stockholm. Skolan hade (för första gången någonsin) skapat en speciell intensivutbildning just för lill-Tjabo. Den var på flera timmar i veckan! Intensivkurs på flera timmar i veckan? Har jag missförstått något? Eller saknas det något i bakgrundsinformationen? Jag trodde att en intensivkurs innebar att man pluggade på mer än heltid under en kort period. Inte att man pluggade på "mindre än deltid".

Veckans sågning måste detta citat ha varit:

"Jag är från Stockholm och har aldrig träffat centerpartister förut."

Sagt av moderaternas miljöpolitiske talesman, Sofia Arkelsten i en intervju med Sydsvenskan. Undrar hur Fredrick Federley och resten av Stureplanscentern reagerar på det. Tydligen har dom inte gjort något större intryck - i Stockholm.

Nya siffror över hur stort (eller snarare litet) fusket med socialförsäkringarna är har presenterats. När man intensivgranskat 1200 ärenden med Föräldrapenning visar det sig att 1,6% är felaktigt utbetalt. Dessa siffror måste vara en kalldusch för Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson. I hennes sinnesvärld handlar det om mer än 10 gånger så mycket. Det ska påpekas att av dessa 1,6% är inte allt medvetet fusk utan i detta ryms alla andra felaktigheter också. Men som moderat socialförsäkringsminister är verkligheten den största fienden.

Slutligen hörde jag Veckans skratt i Hallå Världen i P1. Detta apropå Sveriges ledande populistpolitikers (Major Jan "skoltalibanen" Björklund) senaste utspel om tvång för alla elever att delta i all undervisning, inklusive gympan och sexundervisningen. "Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni" intervjuades och hon sade att det hela handlade om terapi. Om inte den gode Jan fick göra minst ett sån't här spektakulärt utspel i månaden så mår han inte bra. Och det kan vi ju förstå. Den mannens populistiska utspel är på lång sikt en fara för politikerförtroendet.

Inga kommentarer: