torsdag 6 mars 2008

Ättestupan på gång

Enligt Högeralliansregeringens planer (under ledning av Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson) ska det som kallas tidsbegränsad sjukersättning avskaffas. Har man gått sjukskriven en tid, och inte är tillräckligt sjuk för en "stadigvarande" sjukersättning så är det ättestupan som gäller. Sjukpenningen ska bara betalas ut under en begränsad period. Sjukpenningen dras in och det är till att börja jobba, bli arbetslös (fast om man inte är tillräckligt frisk för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande dras ju A-kassan in), eller gå till socialen. I högerteorin så ska man rehabiliteras så att man kanske kan få ett anpassat jobb. Men när inte ens Försäkringskassan, som är den myndighet som har ansvar för det hela, är intresserad av att anställa någon med lite arbetshandikapp, hur inbillar dom sig att övriga arbetsmarknaden ska vara intresserade. Försäkringskassan har föregått med gott exempel och har snart gallrat ut alla anställda som haft någon sjukdom, handikapp eller kanske lönebidrag. Problemet med sjuka att få jobb är inte de sjukas ointresse, det är arbetsgivarnas vägran att befatta sig med dom. Men så'na bagateller skiter Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson i. Försäkringskassan, kommuner, landsting osv har i sina remissyttranden avrått. Men som sagt, det skiter socialförsäkringsministern i.

Dagens skratt kom förresten när det dök upp ett mejl på jobbet som bland annat berättade att alla brevlådor på Försäkringskassans lokalkontor skulle tas bort. Både på utsidan och inne i lokalerna. Motiveringen var ordagrant citerat: "Anledningen är att vi ska lära om allmänheten, de ska inte besöka oss av den enda anledningen att lämna läkarintyg etc. utan postens allmänna brevlådor ska användas till detta.". Försäkringskassan produktionsdirektör Maivor Isaksson som är den som förstör Försäkringskassan i dag var tidigare direktör på Posten och ansvarig för deras totala bankrutt. Men uppenbarligen känner hon ett visst ansvar för sin gamla arbetsgivare och vill ge dom lite fler kunder. Jag hörde förresten ett rykte om att hon var på väg till Skattemyndigheten. Stackars dom! Jag har en bekant som jobbar på Posten. Han berättade att dom gjorde vågen när hon slutade där. Så det får väl mina kvarvarande arbetskamrater göra då, men så väl är det nog inte.

SVT:s Rapport har gjort en undersökning om vad svenska folket tror är orsaken till Högeralliansregeringens dåliga opinionssiffror. Den enskilt största anledningen enligt svenska folket i allmänhet är försämringarna i sjukförsäkring och A-kassa (svenska folket är tydligen ganska intelligenta). De moderata väljarna å sin sida trodde att anledningen till det dåliga opinionsläget är dålig marknadsföring!!! Centerpartisterna (de som finns kvar) var dock eniga med svenska folket om att det handlar om försämringarna inom sjukförsäkring och A-kassa.

Min insändare i Aftonbladet uppmärksammades förresten av författaren Marcus Birro. Läs kommentarerna där, det finns en hel del intressanta saker att begrunda.

Springtimeuppladdning 2008: Jag kände mig faktiskt riktigt duktig när jag gav mig ut på en joggingtur i går på kvällen. Lite snö låg det kvar här och där, främst där gårdagens solsken inte kommit åt att töa upp. Men lyckligtvis var det inte halt. Inte ens uppe i Tingvallaskogens joggingspår. Snarare var det dyngigt och geggigt. Jag kunde därför hålla ett ganska lugnt tempo, utan att vara rädd för halka. I stort sett kändes det ganska bra. Och tiden blev ännu en liten förbättring. 31.00 blankt mätte jag upp tiden till på den knappa 6 kilometer långa rundan. Och som jag sagt tidigare, det är fullt godkänt för en drygt 55 år gammal gubbe med begynnande kulmage.

Det har avslöjats att konflikten mellan Hamas och Fatah i Gaza (som slutade med att Fatah tvingades lämna Gaza) inte handlade om att Hamas drev ut Fatah. Istället var det den amerikanska underrättelsetjänsten som utnyttjade Fatah för att försöka störta Hamas sedan dom vunnit valet. En aktion som slutade i ett totalt fiasko.

När VW tog över makten i Scania gjorde man detta genom att köpa Investors röststarka A-aktier. Man äger inte en majoritet av aktierna i Scania, men genom att äga A-aktier som har fler röster har man ändå majoriteten av rösterna. Syftet med A- och B-aktier, alltså att olika aktier har olika många röster på bolagstämma är att förhindra maktövertaganden i företagen......... Det är nog dags att avskaffa systemet (som är ganska unikt för Sverige)!

Inga kommentarer: