fredag 7 mars 2008

Skattelättnader vi inte kunnat drömma om

Veckans citat måste var detta:

- "Det har gått väldigt fort på slutet. Konjunkturen har varit vänlig mot oss kapitalister. Vi har fått skattelättnader vi inte kunnat drömma om."

Yttrat av Lennart Grabelius, en av landets mindre kända miljardärer, som på ganska kort tid gått från att vara förmögen till att vara stormrik. Det är väl för väl att försämringar i socialförsäkringarna, höjda avgifter för A-kassan, sänkta ersättningar och indragningar i anslagen till myndigheternas administration (som gjort en hel del arbetslösa) och så vidare kommit till en vettig användning.

Veckans skandal måste detta vara:

De båda Skandiabossarna Lars-Eric Pettersson och Ulf Spång friades i dag för att ha undanhållit över 70 miljoner kronor från skatt. Det avser pengar från bonusar i Skandia som de båda smitarna placerat i Liechtenstein via mellanlandning på Jersey. Dom har vägrat att till domstolen lämna ut bokföringen från stiftelsen Pespi där pengarna placerats. Dirrarna har hävdat att man placerade pengarna i skatteparadiset för att dom skulle vara skyddade om Skandia fick en ny ägare som kanske skulle kräva tillbaka dom. Med det påstående erkänner dom ju indirekt att bonusarna var orimliga. Men Tingsrätten friar de båda för att ha smitit från skatt. Om skandalen är att dom rika alltid klarar sig undan eller om skandalen är att lagen är fel vet jag inte. Men SKANDAL är det!

Veckans vansinne måste detta vara:

Ännu fler döda i Mellanöstern. I går dödade en palestinsk terrorist 8 skolelever på en extrem judisk yeshivaskola. Detta är en skola som står nära de mer exterema bosättarna. Och fördömandena är naturligtvis många (och rätt). Fast jag vet inte om jag håller med media som verkar tycka att detta är värre terrorism än dödandet av omkring 120 palestinier i Gaza på en vecka av israelisk militär terrorism. Detta som en hämnd för en död israel tidigare. Jag bara fasar för hur många palestinier ytterligare som ska få sätta livet till som hämnd för detta. Och sedan ska israeler dödas som hämnd och sedan ska palestinier dödas som och sedan.... Den utpekade terroristen var bosatt i Östra Jerusalem, alltså den del av Jerusalem som enligt FN och internationella överenskommelser ska tillhöra den palestinska staten, men som Israel ockuperat och annekterat och klart deklarerat att man inte tänker återlämna. Just nu har jag inga förhoppningar. Tyvärr!

Inga kommentarer: