tisdag 18 mars 2008

Reklamavbrott som innebär ett slutgiltigt avbrott

Claes Eriksson (och Vilgot Sjöman) vann över TV4. TV-kanalen hade inte rätt att avbryta filmerna Hajen som visste för mycket och Alfred med upprepade reklamavbrott. TV4 ska därför betala 150.000 kronor till Claes Eriksson och Vilgot Sjömans dödsbo. Bakgrunden är att när TV4 köpte rätten att visa de båda filmerna sändes TV-reklamen mellan programmen. Men, innan filmerna hann visas i TV 2002 hade avtalet med staten ändrats så att TV4 fick rätt att avbryta programmen för reklam inne i programmen. Detta gjorde man även när man visade de båda filmerna, men utan att skriva om avtalet med regissörerna. Claes Eriksson och Vilgot Sjöman hävdade att detta var ett brott mot det avtal som skrivits och ett inskränkande i deras konstnärliga verksamhet. Och nu har äntligen Högsta Domstolen fällt sitt utslag där Claes Eriksson och Vilgot Sjöman vann. Vilket naturligtvis är en korrekt dom. I den rätt TV4 köpt för att visa filmerna ingick inte att hacka sönder dom. Jag är fortfarande mycket kritisk till att förstöra filmer (och andra program) på detta viset. Jag skulle uppskatta att jag avbryter tittandet av ungeför 2/3 av alla filmer som sänds på de kommersiella kanalerna i samband med ett reklamavbrott. Filmen ska var MYCKET bra för att jag ska återvända efter reklamen. Mer än 2/3 av de filmer jag ser på SVT eller filmkanalerna (som ju inte gör avbrott) tittar jag däremot färdigt på.

I syfte att göra en insats för miljön har borgerligt styrda Stockholm förlängt avtalet om Bromma flygplats ytterligare 30 år. Egentligen skulle flygplatsen redan ha stängts (den har ju ersatts av Arlanda), men inrikesflyget vill behålla den statsnära flygplatsen. Och trots motstånd från oppositionen har nu borgerligheten förlängt avtalet med 30 år. En stängning av flygplatsen hade inneburit ett kraftfullt steg mot en bättre miljö. Dels för de som bor i närheten (och som blivit lovade en stängning), men också eftersom en stängning hade kraftigt minskat inrikesflyget och flyttat över resandet till mer miljövänliga färdmedel. Men när det kommer till kritan är miljöintresset inte så stort på den högra planhalvan.

De Israeliska terrorattackerna på Gaza har ytterligare ökat stödet för Hamas. Bra tänkt i Jerusalem!

I USA har den amerikanske riksbanken gjort en rekordsänkning av räntan. Krisen blir allt större i den amerikanska akonomin.

För övrigt har jag nu bara 2 dagar kvar på Försäkringskassan. I går dök det på Intranätet upp ett svar på en fråga jag ställde för en längre tid sedan om miljö- och arbetsmiljöförluster med den nya centraliserade och storstadsinriktade organisationen. Och svaret är som vanligt mest blaha och fina ord. "Det är Försäkringskassans absoluta ambition att erbjuda våra medarbetare en utvecklande arbetsplats och god arbetsmiljö, och detta är också ett av målen med förnyelsearbetet" skriver man. Och tycker att den som får problem med långa resor ska ha ett samtal med sin chef om detta. Detta svarar man alltså bara dagarna efter att man meddelat att de som fått sin placering på annat håll INTE ska kunna bli omplacerade till lediga tjänster på närmare håll. Låt mig få ställa en enkel fråga! Vad är det för mening med att berätta om problemen för sin chef om man samtidigt har bestämt centralt att det ska inte gå att lösa problemen? Snacket om god arbetsmiljö och utvecklande arbetsplats är bara struntprat för att det ska låta bra. Personalen behandlas som pjäser som kan flyttas runt bäst det passar arbetsgivaren. Passar det inte kan man sluta. Vilket jag alltså gör. BYE BYE Försäkringskassan!

Inga kommentarer: