söndag 3 februari 2008

Mediatankar

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Den svenska Högeralliansregeringen fortsätter att lägga sig platt för EU. Nu senast är det ett krav från EU-kommissionen som säger att det svenska presstödet till storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet innebär att den Europeiska fria konkurrensen störs. Vad det naturligtvis egentligen handlar om är att en intensiv lobbykampanj från Bonnier gett resultat. Om stödet till Skånska Dagbladet försvinner kommer troligtvis tidningen att försvinna och det gör Bonnierägda Sydsvenska Dagbladet ensamma på täppan i Malmö. Och risken är mycket stor för Svenska Dagbladet, och om det sker är likaledes Bonnierägda Dagens Nyheter ensamma i Stockholm. Det är nästan så att man undrar om det bara är en tillfällighet att det blir känt bara strax efter att moderaten Ulf Adelsohn gått ut och krävt bojkott av Svenska Dagbladet att hans hustru kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ska lägga fram förslaget. Vi är på väg mot en italiensk situation där Bonnier glufsar i sig allt mer av tidningsmarknaden precis som Berlusconi gjort i Italien. Fast jag kan inte förstå vad EU har med saken att göra? Presstödet behövs för att det ska finnas någon form av alternativ på tidningsmarknaden.

Textreklam är ett av de mest falska sättet att göra reklam. När reklamen inte syns att det är reklam. Metro tipsar i sin tidning om en del program. I ett av många nyhetsbrev jag läser blir jag uppmärksammad på att det ovanför tipsen står med (mycket liten och tunn text) "TV-tips från TV3, TV6 och TV8". Gissa vem som äger Metro och vem som äger TV3 och som äger TV6 och som äger TV8? Rätt svar är MTG på alla frågorna. Att välja ut program just från den egna koncernen tycker jag borde annonseras som reklam, och inte som redaktionell text.

På samma ställe ser jag att TV400 ska få en ny kanalchef. Christer Andersson heter han. Jag har ingen aning om vem han är, men det kan inte bli sämre.....

I en artikel i Fokus berättas hur vansinniga bonusprogram, absurda sätt att handla med aktier osv är viktiga orsaker till turbulensen på börserna runt om i världen. Allt snabbare affärer, där många affärer sker på mycket kort sikt tvingar företagen till att se allt kortsiktigare på sin verksamhet. Börsspekulanterna som spekulerat i en ständigt fortsatt uppgång får panik när helt plötsligt vinsten inte fortsätter att öka. Detta tvingar företagen att i varje kvartalsrapport ständigt visa bättre och bättre siffror. Men detta är en omöjlighet och skadar företagets långsiktiga investeringar.

För att visa handlingskraft inför kvartalskapitalisterna ska Ericsson sparka ca 4000 jobbare. Inte för att fabrikerna är olönsamma, utan för att månadsspekulanterna kräver ständigt stigande vinster. I dagens kortsiktiga börsstyrda värld finns det inte plats för långsiktiga saker. Det gäller att varje kvartalsrapport är bättre än förra, annars flyr spekulanterna till andra objekt och det krävs utrensning i toppen. Tydligen hänvisar Ericsson till kommande kinesiska bolag som dom stora konkurrenterna. Dessa är inte börsnoterade utan kan i lugn och ro bygga upp en marknad utan att hela tiden tvingas hålla veckospekulanterna på gott humör. Det är dags att ta ner fjantarna på jorden.

Inga kommentarer: