lördag 9 februari 2008

Energislöseri

När vi diskuterar vår framtida energiförsörjning brukar det handla om hur vi ska kunna producera mer energi. Oftast glöms det bort den bästa lösningen på problemet. Dvs att förbruka mindre. Energimyndigheten har, genom att detaljstudera 400 hushåll, kommit fram till att cirka 10 procent av hushållens elförbrukning beror på apparater som står i standby läge, utan att användas men ändå drar ström. Mobilladdare som alltid sitter i vägguttaget. TV-apparater, digitalboxar osv som bara stängs med fjärrkontrollen och sedan står redo. Ett mycket irriterande faktum är att många elapparater faktiskt inte har någon avstängningsknapp. Enda sättet att få dom ur standbyläge är att dra ur sladden. Många elapparater har ingen egen strömförsörjning utan drivs med batteri eller en batterieliminator. En liten mojäng som sitter i vägguttaget och drar ström 24 timmar om dygnet fast apparaten kanske bara används några timmar sammanlagt i veckan. Vissa apparater drar enormt med ström i standbyläge. Rekordet har visst en Playstation 3 som drar 177 watt utan att användas (det är ganska många glödlampor det). För att inte tala om alla datorer som står på dygnet runt i hemmen, ifall det kanske kommer ett mejl...

Och vi ska inte tala om energislöseriet på företag och myndigheter osv. På hur många kontor släcks datorn ner på kvällar och helger? På Försäkringskassan ska alla datorer stå påslagna 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Det är nästan 8.800 timmar på ett år. Den är i bruk ungefär 20% av den tiden, maximalt. Hur mycket energi slösar Sveriges kontor på ett år? Men jag tvivlar på att myndigheter har någon miljöpolicy på det sättet. Försäkringskassan har ingen miljöpolicy alls tydligen. Det var någon som frågade kassan centralt med anledning av den centralisering av arbetsplatserna som just nu pågår. Och som alltså tvingar tusentals Försäkringskasseanställda till långa pendlingsresor till jobbet, om man gjort någon miljökonsekvensanalys innan man fattat besluten. Svaret var att sådant kunde inte Försäkringskassan ta hänsyn till. Och jag är övertygad om att andra företag och myndigheter resonerar exakt likadant. Börja spara på energin först och främst!

Kaffepriset stiger. Inte för att det råder brist eller produktionen blivit dyrare. Priset stiger eftersom spekulanter satsat på just det (att det ska stiga) och nu ska dom ha utdelning. Som sagt redan i går, släng spekulationshyenorna i Strömmen - och hoppas att dom inte kan simma - eller har för mycket tungt guld i fickorna!

Vi var förresten på bio i dag på eftermiddagen. Angeli hade bestämt att vi skulle titta på Alvin och gänget. Filmen om de tre sjungande ekorrarna Alvu, Simon och Theodore. Och angeli gillade filmen skarpt. Hon gav den 4,5 nötter. Hon hävdade att matvraket Theodore åt upp den sista halvan. Själv begränsar jag mig till 3 nötter. Men gå och se den om ni har barn. Som ren vuxenfilm kan man kanske leva utan den. För övrigt vill jag tacka SF för popcornen. Angeli hade samlat ihop poäng på sitt biokort till två popcornsmenyer som vi löste ut förra gången vi var på bio. Uppenbarligen glömde man att registrera detta, så vi hade två nya menyer till denna gången. Det är bara att tacka och buga. Synd att Angeli inte dricker kolsyrade drycker, så den ena Coca colan kunde skänkas bort. Jag dricker Coca Cola - om den är gratis.

Slutligen noterar jag att dagens Aftonbladet inte innehöll en enda rad om Britney Spears. Det kan finnas fyra anledningar till detta. Ett skäl kan vara att jag mejlade Aftonbladets chefsredaktör Jan Helin för några dagar sedan och vädjade om just det. Fast jag ska nog inte förhäva mig och inbilla mig att lilla jag har så stor betydelse. En annan anledning kan vara att det faktiskt inte hänt något. Å andra sidan har det inte hindrat tidningen från att skriva en halvsida tidigare även om inget hänt. Ett tredje skäl kan vara att man var så upptagen av att skriva om Let's dance och Melodifestivalen (som fick en helt egen extra bilaga) att det inte fanns tid på sladderredaktionen att skriva om stackars Britney. Och nu var alla reservartiklar som låg liggande dessutom förbrukade. Ett fjärde skäl kan vara att det skedde ett misstag och att man därför i morgon kommer att be om ursäkt för detta och istället publicera två artiklar som plåster på såren.

Inga kommentarer: