måndag 4 februari 2008

Livet är orättvist

Ibland är det givande att läsa vad "den andra sidan" berättar. Jag läste för några dagar sedan på Ekonominyheterna en intervju med Ebba Lindsö. Minns ni henne? Hon var VD för Svenskt Näringsliv i 16 månader innan hon fick sparken och moderaten Urban Bäckström tog över. I dag kommenterar hon det med att det nog är rätt att den organisationen ska ledas av en medelålders manlig moderat (en MMM). En intressant uppgift var att när hon efter sina 16 månader fick sluta fick hon sammanlagt 6 + 18 månaders lön, totalt 7,2 miljoner. Underligt att Svenskt Näringsliv inte fortsatt att jobba för att införa så pass generös uppsägningsregler inom den övriga delen av arbetslivet. 7,2 miljoner, det är nästan 30 årslöner för mig. Man skulle kanske satsa på att få sparken från Svenskt Näringsliv?

I stort sett alla tidningar jag läst i dag (6 stycken) har berättat att utlandet bekostar en allt större del av forskningen i Sverige. Det är Vetenskapsrådet som ska lägga fram en rapport som visar detta. Det jag reagerat på att det framställs som om det är något negativt och alarmerande. Vad som hänt är att andelen ökat till 8% (åtta). Skulle detta vara något farligt? Är det inte positivt att utländska företag visar ett allt större intresse för att investera och forska i Sverige?

Det är nu flera dagar sedan jag senast nämnde Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m). Jag ser i nyhetsrapporteringen att hon fortsätter sin kamp för att få ner fusket med socialförsäkringarna. För att färre ska kunna fuska med sin förtidspension (det heter egentligen sjukersättning) ska det nu vara mer fritt fram att jobba fast man bedömts att inte ha någon arbetsförmåga. Man ska kunna tjäna upp till 41.000 kronor (med min lön ungefär 2 månadslöner) utan att detta ska ha någon betydelse för förtidspensionen (sjukersättningen alltså). Man ska också kunna tjäna upp till 328.000 (dvs närmare 16 månadslöner för mig) och ändå kunna få behålla del av sin förtidspension. Onekligen en bra metod för att färre ska kunna fuska med sin förtidspension. OBS, att detta inte innebär att jag anser att den som fått sin förtidspension inte ska ha möjlighet att prova sig fram.

Sedan tänkte jag faktiskt ge en Högeralliansminister beröm! Jo, det är faktiskt sant. Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) har gett besked om att färre flygplatser ska få statligt stöd för driften. Bra Åsa, fortsätt så! Varför ska staten ge mångmiljonstöd till miljöskadlig verksamhet?

Men så ska jag gnälla lite också. I Helsingborg har man nu gett klartecken till en kraftig utbyggnad av köpcentrat i Väla. Det är en cirka 35 procentig utökning av ytan. Precis vad Skåne behöver. Fler externa köpcentra helt anpassade till bilismen. För det är ju precis det vi gör - kör för lite bil alltså.

Och ingen har väl missat den presumtive Ferrariköparen som körde av vägen och ut på en åker när han skulle provköra bilen. Jag tycker mannen i fråga ska nöja sig med en Microbil, så lär han sig att ta det lugnt med gaspedalen.

Och på tal om bilinköp. För några dagar sedan kommenterade jag vad som egentligen är miljöbilar. I går såg jag försäljningsiffror som visade att svensken fortsätter att vara den europé som köper störst och tyngst bilar. Medan europeerna i allmänhet främst köper småbilar fortsätter vi att köpa bränsleslukande monster. Uppenbart är att svensken inte tycker att bensinen är för dyr!

I morgon skulle Tage Danielsson ha fyllt 80 år. Du är saknad, du hade behövts mer än någonsin i dag Tage!

1 kommentar:

Anonym sa...

Angående sjukersättningen.Kanske är det ett utslag av cynism, men jag kommer ihåg vad fackbasen för metall på mitt jobb sade för ett par månader sen: Alliansen kommer att använda de två första åren till att drive igenom alla sina försämringar för vanligt folk, de två följande åren kommer de att gulla med allmänheten i förhoppning om att vi ska glömma bort deras fadäser och vridna politik.

Kanske är det det vi ser en början på nu, gullandet med folk. Ett så tydligt avsteg från trenden gör en lite misstänksam.