torsdag 7 februari 2008

Populära värmlänningar

Sjukskrivningarna fortsätter att minska berättar Försäkringskassan med mingiporna i läget uppåt. Och det är klart, att visst kan det vara positivt. Det beror på VARFÖR sjukskrivningarna minskar. En anledning kan vara att svenska folket helt enkelt är friskare. Att en ökad satsning på att ge bättre och snabbare vård har gett resultat. Att samhällsklimatet och arbetsmiljön har blivit bättre så att svenskarna helt enkelt mår bättre och utsätter sig för mindre risker. En annan anledning kan vara att företagens rehabilitering helt enkelt fungerar bättre. Istället för att låta den som är krasslig stanna hemma, så anpassar man arbetet så att det går att utföras även om man är lite krasslig. En tredje anledning kan vara att "det ska löna sig att arbeta" har fått fler lata drönare att sluta simulera och gå till jobbet istället. Men det kan ju också vara så att "det ska straffa sig att vara sjuk" har tvingat de som egentligen är sjuka att ändå krypa till jobbet. Och slutligen kan det vara så att Försäkringskassan helt enkelt vägrar fler att få sjukpenning. Hårdare regler tvingar handläggare att dra in sjukpenningen för allt fler. Siffror visar att antalet personer som vägras sjukpenning / får sin sjukpenning indragen har i det närmaste fördubblats på ett par år. Nästan 2% av sjukskrivningarna sätter Försäkringskassan P för. "Duktigast" på den fronten är Värmlands län som drar in närmare 5%. Värmlänningarna är nog populära hos Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) och hos Generaldirektör Curt Malmborg. Dom ses troligtvis som ett gott föredöme för övriga län. Som härmed uppmanas att försöka klå värmlänningarna. Dom får jobba på bra om dom ska behålla tätpositionen.

Från USA berättas nu att Mitt Romney meddelat att han drar sig ur kampen om den republikanska nomineringen. Och då återstår bara John McCain (som Calle Str... f'låt Bildt tydligen har som favorit) och Mike Huckabee, som någon skrev ideologiskt stod till höger om Hunnerkrigaren Attila. Så vi kan nog räkna med att John McCain blir republikanernas kandidat, med Huckabee som vice....? På demokraterans sida är det fortfarande en kamp mellan Hillary Clinton och Barack Obama, med en viss fördel för fru Clinton. I valet mellan två onda ting, så vet jag i varje fall vad jag väljer i det slutliga valet. Fast jag får alltså inte välja. Men man kan väl sitta i sin kammare och hoppas. Mellan Clinton och Obama har jag svårt att egentligen se så stora skillnader. Vi har en mycket uttömmande mediarapportering från valet i USA, men egentligen säger dom väldigt lite om vad kandidaterna egentligen tycker i sakfrågor. Rapporteringen handlar om allt annat.

Jag såg förresten att statistik visar att det regnar mycket mera på tisdagar än på lördagar. Rent allmänt regnar det mer under veckan än på helgen (även om man nästan tycker att man upplever det som tvärtom). Och det finns faktiskt en vetenskaplig förklaring. Utsläppen från industri och transporter är mycket större under veckan än på helgerna. De partiklar som släpps ut får regnmolnen att släppa sitt regn tidigare och så är det mindre kvar till helgen. Den totala regnmängden kanske inte påverkas nämnvärt, men utsläppen gör att regnet kommer tidigare och det har enkelt uttryckt det regnat färdigt till helgen. Bra eller dåligt? Inte vet jag!

Inga kommentarer: